Nederlandse 4G-netwerken niet klaar voor iPhone 5

Abonneer je gratis op Techzine!

Insiders van het NRC Handelsblad melden dat het nog een jaar zal duren voordat Nederlandse mobiele providers het netwerk op orde hebben, zodat de iPhone 5 op volle snelheid gebruik kan maken van 4G-mogelijkheden.

Telecomproviders blijken de 4G-standaard niet voor de zomer van 2013 beschikbaar te kunnen stellen aan Nederlandse gebruikers, de 4G-verbinding van de iPhone 5 werkt maar op een beperkt aantal frequentiebanden en deze worden pas op 31 oktober geveild. De technische invoering zou vervolgens nog maanden duren en voordat alles klaar is om beschikbaar te stellen aan het Nederlandse publiek, zijn we zo een jaar verder, stellen een aantal kenners.

Dit betekent overigens niet dat Nederlanders geen gebruik kunnen maken van de iPhone 5, wanneer de iPhone 5 geen ondersteund 4G-netwerk vindt, zal deze automatisch overschakelen naar het tragere 3G-netwerk. De 3G-netwerken in Nederland worden door de iPhone 5 wel ondersteund.

KPN en Vodafone testen op dit moment met een 4G-netwerk op de 2.6 GHz.-frequentieband, maar deze wordt niet ondersteund door de iPhone 5. Overigens experimenteert Ziggo op het moment een alternatief voor 4G, de draadloze kabelmodems van Ziggo zouden een gedeelte van hun bandbreedte beschikbaar kunnen stellen aan smartphones via het WiFi-protocol. Dit zou minstens zo snel moeten zijn als een 4G-verbinding, maar dan wel een stuk goedkoper om aan te leggen, zo stelt Ziggo.