AMD komt met een dunne tabletchip die de kracht heeft om Windows 8 te draaien. De Z-60, eerder nog bekend onder de naam ‘Hondo’, zal later dit jaar geleverd worden in tablets.

De nieuwe Z-60 chip, zo wordt gesteld door AMD, brengt ons hybride Windows 8-systemen die meer dan 10 uur meegaan in tabletmode en veranderen in complete PC’s wanneer ze aan een dock worden gehangen. Intel deed eerder ook een zelfde uitspraak met zijn aankondiging van de Clover Trail-processoren. Intel’s processors zijn eveneens voor tablets bedoeld.

Om het verschil tussen AMD’s Z-60 en Intel’s Clover Trail duidelijk te maken gooit AMD het op de visuele aspecten van de chip. AMD stelt dat de Z-60 5 tot 6 keer beter presteert in grafische aspecten dan Cedar Trail, de voorganger van Clover Trail. Z-60 biedt zelfs ondersteuning voor titels als Call of Duty: Modern Warfare 2 op gemiddelde kwaliteit en met een resolutie van 1024 x768 pixels. De chip biedt ondersteuning voor een resolutie tot 1920 x 1080 pixels via HDMI. Wanneer er HD-content bekeken wordt, biedt de 720p-resolutie volgens AMD de beste kijkervaring, in plaats van 1080p.

Wanneer vergeleken met AMD’s oudere C-60 chip, lijkt de prestaties qua dagelijks gebruik gelijk te zijn, maar waar de C-60 een 9 Watt-chip is, heeft de Z-60 tussen de 4 en 5 Watt nodig. Hierdoor kan de chip zonder ventilator koel gehouden worden en kan de chip in een kleiner apparaat passen. De Z-60 laat een tablet in 25 seconden opstarten, vanuit slaapstand duurt het 2 seconden. Ook zou de nieuwe Z-60-chip sneller kunnen verbinden met WiFi-netwerken.