Ubuntu wordt gereed gemaakt voor smartphones. Canonical hintte eerder vandaag al naar een Ubuntu-variant met ondersteuning voor touchscreens toen het een countdown lanceerde op de eigen website. Inmiddels is de tijd verstreken en is het duidelijk geworden dat Ubuntu’s hint niet bepaald allesverhullend was.

De eerste smartphones met ondersteuning voor Ubuntu worden in het begin van 2014 verwacht. Het zal dus nog even duren voordat we echt aan de slag kunnen gaan met het nieuwe mobiele besturingssysteem. Ubuntu biedt ondersteuning voor HTML5- en native-applicaties.

Canonical heeft de mobiele variant van Ubuntu ontwikkeld op basis van de Android-kernel en drivers, maar er wordt geen gebruik gemaakt van de Java Virtual Machine. Er is ondersteuning voor zowel ARM- als x86-processors en Android-fabrikanten zullen zonder al te veel moeite in staat zijn om het besturingssysteem op hun toestellen te laten draaien. Canonical wil een image voor ontwikkelaars uitgeven om Ubuntu op de Galaxy Nexus te kunnen draaien. De eerste échte Ubuntu-telefoon wordt door Canonical beloofd voor het begin van 2014.

Om Ubuntu te onderscheiden van de concurrentie zoals iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry OS, heeft Canonical enkele unieke functies ontwikkeld. Zo ondersteunt Ubuntu gebaren vanuit de hoeken van het scherm met de duim. Met behulp van deze bewegingen kan er op verschillende manieren gewisseld worden tussen applicaties. Ook bevat Ubuntu ondersteuning voor spraakbesturing, welke in elke applicatie zullen werken. Ubuntu-telefoons zullen samen kunnen werken met monitoren, toetsenborden en muizen.