Mega weert zoekmachine, verwijdert illegale data

Abonneer je gratis op Techzine!

Gisteren berichtte Techzine over een Franse zoekmachine die het mogelijk maakt om opgeslagen bestanden op Kim Dotcom’s nieuwe project Mega te doorzoeken. Dotcom lijkt echter snel te reageren door de zoekmachine de toegang te ontzeggen en bestanden te verwijderen.

Dotcom is er als de kippen bij om problemen met justitie te voorkomen, wat gezien zijn verleden niet raar is. De Duitser werd begin 2012 gearresteerd vanwege zijn activiteiten rondom de website Megaupload.com, welke tegelijkertijd offline werd gehaald en sindsdien niet meer online kwam. Een jaar later lanceerde Dotcom een soortgelijk project onder de naam Mega, waar gebruikers 50GB aan gratis cloudopslag tot hun beschikking krijgen. Deze bestanden zijn niet doorzoekbaar voor zoekmachines zoals Google en Bing.

Franse ontwikkelaars maakten echter een website waarop gebruikers bestanden konden aanmelden zodat anderen ze makkelijk terug konden vinden, inclusief een directe link naar de locatie van het bestand toe. Het werd al snel duidelijk dat een dergelijke zoekmachine Dotcom opnieuw in problemen kon brengen. Bij de lancering van Mega maakte de Duitser duidelijk dat het voor Mega niet mogelijk was om te weten wat er op de eigen servers staat, maar dat argument is niet langer geldig met zoekmachines als Mega-search.me.

De bestanden die op Mega-search werden aangemeld werden dankzij een script zonder pardon verwijderd van Mega. Ook uploads bestaande uit bestanden die niet auteursrechtelijk beschermd zijn werden dus van Mega gehaald. Mega-search beloofde echter dan een oplossing voor het probleem in de maak is. Het lijkt er daarom op dat er een kleine oorlog gaat ontstaan tussen de twee websites.