Canonical onthult ook Ubuntu voor tablets

Abonneer je gratis op Techzine!

Canonical heeft in navolging van een smartphone-variant ook een tablet-versie van Ubuntu aangekondigd. Met deze aankondiging lijkt Canonical het ecosysteem compleet te willen maken. Dat smartphones, tablets, PC’s en TV’s allen door dezelfde code aangestuurd kunnen worden draagt hier enkel aan bij.

Canonical presenteert vandaag de ‘Ubuntu ervaring’. Dit is een term die wijst naar de integratie van het besturingssysteem. Ubuntu biedt interfaces voor smartphones, tablets, computers en TV’s. Men kan Ubuntu dus gebruiken op een smartphone, die smartphone kan weer in een tablet geplaatst worden voor een groter scherm. Aan de tablet kunnen een toetsenbord en muis gekoppeld worden om een PC te creëren en met behulp van een afstandsbediening en een TV-scherm wordt de combinatie een entertainmentsysteem.

CEO Mark Shuttleworth noemt de integratie de "toekomst van computeren" en benadrukt dat Ubuntu zich daarin onderscheidt van concurrenten. De tablet-interface ondersteunt schermgrootten tussen de 6 en 20 inch en een resolutie van 100 tot 450 pixels per inch.

Ubuntu maakt gebruik van alle zijkanten van het scherm. Zo is vanaf de linkerzijde een balk met favoriete apps op te vragen. De onderkant biedt controle over de huidige applicatie. De rechterzijde vormt de zogeheten Sidestage en de bovenkant geeft snelle toegang tot systeeminstellingen.

Sidestage is een functie waarmee smartphone-applicaties in een kleine weergave getoond kunnen worden aan de rechterkant van het scherm, het overige deel van het scherm toont een andere applicatie. Als een applicatie zowel voor tablets als smartphones ontwikkeld is kan er tussen de twee weergaven gewisseld worden.

De tablet-interface verzamelt media op een aanpasbaar startscherm dat content van honderden bronnen kan verzamelen. Dit is een functie die volgens Canonical door dragers gebruikt gaat worden om hun eigen content te promoten. Ook het design schrijft Canonical hoog aan, met de verwijzing naar partners in de mode-industrie die het ontwerp voor tablet en smartphone "de mooiste interfaces voor touch ooit gezien" noemen.

Het bedrijf zegt dat in de Ubuntu Touch Developers Preview op 21 februari de integratie een rol zal spelen. De code wordt in eerste instantie beschikbaar voor Google’s Nexus 4-smartphone en de Nexus 7- en Nexus 10-tablets.