Bedrijven in gevaar door stop Windows XP-support

Abonneer je gratis op Techzine!

Per 8 april 2014 zal Microsoft’s technische ondersteuning voor Windows XP SP3 en Office 2003 de geest geven. De vele bedrijven die nog met XP werken lopen risico’s als ze te laat overstappen, waarschuwen IT-specialisten.

De IT’ers beweren dat veel bedrijven onvoldoende plannen hebben gemaakt om het besturingssysteem op de zaak bij de tijd te brengen. Afgezien van druk op productiviteit betekent het gebruik van XP na april volgend jaar een groter risico op cyberaanvallen, omdat veiligheidsupdates uit zullen blijven.

Brits softwaremanagement bedrijf Camwood zegt dat minder dan de helft van alle grote bedrijven de migratie naar Windows 7 is gestart. IT specialist 1E noemt het "hoogst onwaarschijnlijk" dat bedrijven die nog niet zijn begonnen met verhuizen de gestelde deadline zullen halen. Microsoft adviseert een aan te houden termijn tussen de 18 en 32 maanden als bedrijven willen overstappen van Windows XP naar Windows 7.

Windows XP debuteerde in 2001 en was tot voor kort nog altijd het meest populaire besturingssysteem voor pc’s. Ruim 38 procent van alle pc’s werkt nu nog met XP. Het besturingssysteem was de ongekroonde koning totdat Windows 7 het stokje overnam in september vorig jaar.

Veel bedrijven stellen de substantiële investering in een besturingssysteem uit, omdat het ‘gewoon nog werkt’. IT’ers struikelen over trage besluitvorming bij het management, onkosten en zorgen over het upgradeproces.

Volgens 1E schuilen veelvoorkomende knooppunten tijdens een migratie in hardwareproblemen, kosten en het overbrengen van Microsoft Office-bestanden.