Ubuntu staakt doel om Windows te passeren

Abonneer je gratis op Techzine!

Canonical-oprichter Mark Shuttleworth heeft zijn doel om het marktaandeel van Microsoft te doen krimpen als ‘voltooid’ bestempeld. Hij stelde het doel bij de lancering van Ubuntu, maar vindt dat Android heeft voldaan aan het open-source ideaal dat hij wenste voor de wereld.

Negen jaar geleden lanceerde Shuttleworth zijn besturingssysteem Ubuntu. In de lijst met gerapporteerde bugs postte hij zelf bug nummer één; ‘Microsoft heeft een groter marktaandeel’. "Ubuntu en andere projecten moeten deze bug repareren," schreef hij destijds als verklaring.

De bug is vandaag officieel afgesloten, maar dat is niet dankzij de invloed en populariteit van Ubuntu. Apple’s iOS en Google’s Android hebben het ooit almachtige Microsoft van de troon gestoten, reden genoeg voor Shuttleworth om zijn doel eindelijk bij te stellen. "Het is beter om ons te richten op presteren naar ons eigen beeld, in plaats van onze impact op het product van een ander," vertelt hij nu.

"Android mag dan niet mijn eerste keuze van Linux-producten zijn, maar het is zonder twijfel een open-source platform dat zowel praktische als economische voordelen heeft voor gebruikers en de industrie," schrijft Shuttleworth. "Zelfs al speelden we maar een kleine rol in die overgang, denk ik dat het belangrijk is om te erkennen dat de verschuiving heeft plaatsgevonden. Vanuit het perspectief van Ubuntu is de bug nu afgesloten."

De bug heeft nu de status Fix released en maakt de weg vrij voor Canonical om nieuwe doelen te stellen. Critici zeggen dat de bug niet volledig is opgelost, omdat deze voorheen streefde naar een meerderheid van computers met alleen gratis software, terwijl de Android-varianten vaak deels eigendom zijn van bedrijven.

Lees ook Techzine’s recensie van de meest recente uitgave van Ubuntu: Quantal Quetzal