1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Wetenschappers van het Bristol Robotics-laboratorium in het Verenigd Koninkrijk hebben een nieuwe manier bedacht om smartphones mee op te laden: urine.

Om een smartphone op te laden met urine moet deze door een serie van brandstofcellen met micro-organismen geleid worden. In deze cellen zitten microbes die de urinevloeistof consumeren en omzetten in kleine hoeveelheden energie.

De wetenschappers hebben een systeem gemaakt dat de verzamelde energie overzet naar een condensator. Deze condensator voert vervolgens de stroom door naar een Samsung-smartphone.

"Tot nu toe is het met de stroom opgewerkt uit de brandstofcel met micro-organismen mogelijk om sms’jes te versturen, over het internet te surfen en om een kort telefoongesprek te voeren", zo vertelt Ieropoulus van de University of West of England, die meedeed aan het onderzoek van de University of Bristol.

Ondanks de weinige hoeveelheid energie die het systeem opwekt, werkt het concept en is er ruimte om te groeien. Een mogelijkheid is om deze cellen in openbare toiletten te plaatsen, zodat er energie uit opgewekt kan worden en die gebruikt kan worden voor licht, smartphoneladers, douches en meer.

Het was overigens al mogelijk om uit urine stroom te halen. De Powertrekk-lader kan waterstof uit water halen en dat gebruiken als brandstof om een smartphone op te laden. Waterstof is echter zeer reactief en ontploft snel.