2min

Eurocommissaris Neelie Kroes baalt ervan dat de uitrol van 4G-netwerken in Europa zo traag gaat. Hierdoor hebben Europeanen geen toegang tot snel mobiel internet. Dit terwijl in de Verenigde Staten en in verschillende Aziatische landen de 4G-netwerken al langere tijd actief zijn. Europa loopt hierin echt achter, zeker als je je bedenkt dat het mobiel internetverkeer met 66 procent per jaar groeit.

Het probleem in Europa is onder meer dat de telecombedrijven in elk land licenties moeten kopen en dat de prijs daarvan een stuk hoger ligt dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Ook verschilt het per Europees land wat de kosten zijn voor een licentie. Zo is gebleken dat Frankrijk ongeveer vijf keer zo duur is als Nederland. Het gevolg is dat providers de licenties binnenhalen maar vervolgens niet genoeg middelen hebben om in hoog tempo een landelijk dekkend netwerk te bouwen.

Op dit moment heeft Europa de grootste 4G-netwerken in Duitsland, Zweden en Estland. Terwijl Ierland, Cyprus en Malta nog geen 4G-netwerk hebben. In Nederland hebben we sinds enkele maanden een 4G-netwerk van KPN, dit dekt echter alleen de randstad. De rest van Nederland volgt later dit jaar. Andere Nederlandse providers als T-Mobile, Tele2 en Vodafone moeten nog beginnen met de uitrol van een 4G-netwerk. De meest providers starten hier na de zomer mee.

Vanuit Europa werden alle EU-lidstaten verplicht om voor 1 januari 2013 frequenties te veilen op de 800 MHz-band, zodat de providers daar hun 4G-netwerken op kunnen uitrollen. Dit omdat op deze frequentie snel een groot 4G-netwerk kan worden uitgerold. Er zijn echter 14 lidstaten die dit nog niet hebben gedaan en 9 hebben daarvoor officieel uitstel gekregen. In Nederland hebben KPN, Vodafone en Tele2 frequenties weten te bemachtigen op de 800 MHz-band. T-Mobile greep ernaast en gaat 4G uitrollen op de 1800 MHz-band.

Als het aan Kroes ligt wordt de hele Europese telecommarkt dit najaar nog hervormd, zodat er meer concurrentiemogelijkheden komen en de providers Europees gaan denken en werken in plaats van per land. Ook zouden roamingkosten binnen Europa dan moeten verdwijnen.