2min

Vandaag viert Windows NT zijn twintigste verjaardag. Op een zaterdag lanceerde Microsoft op 1993 het eerste, volledige 32 bitbesturingssysteem.

Technisch gezien zijn alle Windows-besturingssystemen sinds Windows 2000 gebaseerd op Windows NT. Zelfs Windows 8, Microsofts nieuwste besturingssysteem dat in 2012 is uitgebracht, maakt gebruik van de kernel gebaseerd op Windows NT.

Microsoft vierde de 20ste verjaardag van het besturingssysteem met een korte post op zijn blog voor servers en tools. Teamlid Mark Morowczynski merkt op: "Het kan bijna legaal drinken!". Hij linkt ook naar een boek op Amazon gepubliceerd in 2009 waarin wordt uiteengezet hoe Windows NT binnen Microsoft is ontwikkeld. Het boek draagt de titel "Showstopper! The Breakneck Race to Create Windows NT and the Next Generation at Microsoft."

De eerste versies van Windows NT waren bedoeld voor werkstations en servers. De versie die 20 jaar geleden werd gelanceerd droeg versienummer 3.1, zodat het overeenkwam met het versienummer van het Windows 3.1-OS toentertijd.

De laatste versie van Windows die de NT-naam droeg, was 4.0. Hoewel Microsoft technisch gezien zijn besturingssystemen niet meer onder de NT-naam verkoopt, telt het nog steeds door sinds de NT-versie en draagt de kernel van Windows nog altijd de naam NT. Windows 8 heeft bijvoorbeeld versie 6.2 van NT en Windows 8.1 krijgt versienummer 6.3.

Ironisch genoeg droeg Windows 7 NT-kernelnummer 6.1. Alleen als geteld wordt vanaf de eerste Windows NT-versie, kom je uit op 7 Windows-versies. Neem je echter alle Windows-consumentenversies mee, dus ook die op DOS gebaseerd zoals Windows 95 en 98, dan kom je op een veel hoger getal uit.