Eurocommissaris Neelie Kroes is van mening dat er wereldwijd meer spectrum beschikbaar moet komen voor WiFi, dit stelt ze op basis van een nieuw onderzoek dat heeft aangetoond dat WiFi ontzettend populair is. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 71 procent van al het draadloze dataverkeer via WiFi loopt.

Eurocommissaris Neelie Kroes vind het dan ook van belang dat er voldoende spectrum wordt gereserveerd voor WiFi, zodat het draadloze signaal niet aan zijn eigen succes ten onder gaat. Kroes gaat mee in de studie dat het een goed idee is om het hele spectrum van 5150 MHz tot en met 5925 MHz wereldwijd te reserveren voor WiFi. Daarnaast lijkt het de onderzoekers een goed idee om ook de 2,6 GHz- en 3,5 GHz-band te reserveren voor mobiel gebruik, welke eventueel via licenties kunnen worden aanbesteedt.

Iets wat ook in het onderzoek naar voren komt en waar telecomproviders nu nog vrijwel geen gebruik van maken is het combineren van WiFi en 3G- en 4G-signalen. Alleen T-Mobile heeft aangegeven hier in Nederland mee te gaan experimenteren. Het kan de telecomproviders namelijk miljarden euro’s schelen als ze delen van het netwerk zouden combineren met WiFi.

Op dit moment loopt 71 procent van al het draadloze dataverkeer via WiFi en dat zal in 2016 verder oplopen tot 78 procent. Het voorstel van Kroes om veel meer spectrum vrij te maken voor WiFi is dan ook helemaal niet verkeerd, ze kan dit mogelijk in Europa ook best voor elkaar krijgen. De grote vraag is alleen hoe de rest van de wereld er tegenaan kijkt om zoveel spectrum voor WiFi te reserveren.