Starbug wint beloning voor iPhone 5S Touch ID-hack

Abonneer je gratis op Techzine!

Slechts 48 uur nadat de iPhone 5S te koop was, werd er vanuit Duitsland al een filmpje geüpload naar YouTube, waarin de zien was hoe iemand de vingerafdrukscanner voor de gek wist te houden. Inmiddels blijken ook andere mensen het op deze manier te kunnen doen en is voor de uitschrijver van een hackwedstrijd daarmee bevestigd. Voor de hack was een beloning uitgeloofd.

Oorspronkelijk werd de vingerafdrukscanner als eerste voor de gek gehouden door een lid van een Duitse groep genaamd The Chaos Computer Club. Het lid zelf staat bekend onder de naam Starbug. Starbug gebruikte een dun stropje waarop een geregistreerde vingerafdruk gezet werd. Het stripje lijkt van latex gemaakt te zijn. Door het latex-stripje op het puntje van de vinger te plaatsen, kan iemand anders dan de eigenaar van de telefoon deze ontgrendelen.

Nadat andere mensen op basis van de omschrijving ook filmpjes hebben gemaakt waarin ze via Starbug’s methode Touch ID hacken, is het nu bevestigd en wordt duidelijk dat Starbug inderdaad recht heeft op de prijs die uitgeloofd werd voor het hacken van het Touch ID. De prijs van de wedstrijd, die georganiseerd is door Robert Graham, bestaat uit 11.000 dollar, enkele flessen alcoholische dranken, een portret, een erotisch boek en een gratis patent op de manier van hacken.

De website IsTouchIDHackedYet geeft aan dat, hoewel Starbug nog bezig zou zijn met de video die definitief moet bewijzen dat het systeem inderdaad gehackt is, de video’s van andere mensen al bevestigen dat de hack werkt en dat het daarom officieel is dat de wedstrijd gewonnen is door de hacker. Starbug wil het prijzengeld niet voor zichzelf houden, maar doneren aan Raumfahrtagentur, een afsplitsing van The Chaos Computer Club.