1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuwe camera ontwikkeld, die vrijwel geen licht vereist om een zeer scherpe 3D-foto te kunnen nemen. De camera maakt foto’s met behulp van één enkele foton.

Als je je wel eens in camera’s hebt verdiept, dan weet je waarschijnlijk wel dat een camera licht nodig heeft om een foto op te bouwen. Als er te weinig licht is, moet je de instellingen van je camera aanpassen om een fatsoenlijke foto te kunnen maken. Dat bijvoorbeeld niet alle smartphones daar even goed toe in staat zijn bleek afgelopen week nog in onze vergelijkingstest van high-end toestellen.

Een experimentele camera van MIT bouwt elke pixel op met behulp van één enkele foton die door een laser wordt uitgezonden en vervolgens weer opgevangen wordt door de camera. Met behulp van bestaande techieken om fotonen te detecteren, plus nieuwe algoritmes, weet de camera een goed 3D-beeld te creëren, zelfs als de omgeving vrijwel volledig duister is. Wel is het zo dat de gemaakte foto’s in zwartwit worden gemaakt, omdat er bij het detecteren van de fotonen gebruik wordt gemaakt van één frequentie.

Toepassingen voor een dergelijke camera zijn bijvoorbeeld het fotograferen van zaken die niet overweg kunnen met veel licht. Ook wordt het met deze techniek makkelijker om ongemerkt een foto te nemen, zelfs in het donker.