Samsung stopt met manipulatie van benchmarks

Abonneer je gratis op Techzine!

De update naar Android 4.4 KitKat voor Samsung-toestellen maakt een einde aan de manipulatie van benchmark-applicaties. Dat beweert Ars Technica, dat medio 2013 blootlegde dat er gerommeld werd met de scores waar veel recensenten op vertrouwen.

Samsung had sommige smartphones uitgerust met een speciale code waarmee de scores in benchmark-applicaties beïnvloed konden worden. Met de update naar Android 4.4 KitKat (review) wordt die mogelijkheid echter verwijderd. De kloksnelheid van de processor wordt niet meer kunstmatig verhoogd.

De manipulatie van scores zorgde in sommige gevallen voor scores die tot wel 20 procent hoger konden uitvallen. Dat zorgde ervoor dat Samsung’s smartphones en tablets vaak onterecht records verbroken in benchmarks waar veel recensenten -Techzine incluis- op rekenen bij het beoordelen van de prestaties van producten.

Benchmarks die getroffen werden door de manipulatie waren onder andere 3DMark, AndEBench, AnTuTu, Basemark X, Geekbench en Vellamo. Samsung was overigens niet de enige partij die sjoemelde met benchmarkscores, ook apparaten van Asus, HTC en LG bleken een detectie voor benchmarks te hebben.