Android domineert in internetgebruik, iOS in Westerse landen

Abonneer je gratis op Techzine!

Android is wereldwijd gezien het meestgebruikte mobiele platform onder internetgebruikers. Het totaalplaatje valt uit in het voordeel van Google’s mobiele platform, in Westerse landen is iOS vooralsnog heer en meester. Dat blijkt uit cijfers van dotMobi.

Vooral in opkomende markten is Android de dominante partij. Dit is te verklaren doordat het aanbod erg divers is en omdat de toestelprijzen aanzienlijk lager liggen dan die van Apple. Uit onderzoek van dotMobi blijkt dat de meeste rijke landen juist veelvuldig gebruikmaken van iOS. Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van miljarden impressies van mobiele pagina’s, afkomstig uit 101 landen.


In de bovenstaande illustratie zijn de twee platformen tegen elkaar afgezet. Apple’s iOS is de dominante partij in de 34 zwartgekleurde landen, in de 67 groengekleurde landen is Android de bovenliggende partij. Landen die grijs zijn weergegeven zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Andere platformen zijn nog zwaar ondervertegenwoordigd volgens dotMobi. BlackBerry is het vaakst gebruikt in Zuid-Afrika, Nokia spant de kroon in Bangladesh.

In België is iOS goed voor ongeveer 77 procent van de gebruikers, Android neemt 28 procent voor de rekening. In Nederland ligt de verhouding een tikkeltje dichter naar elkaar toe. iOS bedient zo’n 66 procent van de gebruikers, Android is goed voor ongeveer 33 procent.