Qualcomm heeft aangegeven dat in de nieuwe Snapdragon 805-chipset standaard ondersteuning zal komen voor een dualcamera-opzet zoals bij de HTC One M8. Hierdoor wordt het mogelijk om 3D-foto’s te maken waarbij je achteraf de kijkhoek een beetje kan aanpassen en de focus kan verleggen. Mogelijk komen er dus meer fabrikanten met toestellen met een dubbele camera.

Het hele dualcamera-idee heeft op de Techzine-redactie nog niet echt veel indruk gemaakt. De foto’s die de HTC One M8 (review) maakt zijn in onze ogen namelijk niet zo goed als die van concurrerende vlaggenschepen zoals de Apple iPhone 5S, Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z2. Dat kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben, HTC heeft zelf een oplossing moeten ontwikkelen om de opstelling mogelijk te maken, wellicht valt daar technisch nog veel te verbeteren of zijn de lenzen die HTC heeft gekozen simpelweg niet goed genoeg.

Dat is iets wat in de toekomst zal moeten blijken nu Qualcomm bekend heeft gemaakt dat de Snapdragon 805-chipset ondersteuning krijgt voor twee camera’s aan de achterzijde. Waarschijnlijk gaan meer fabrikanten nu gebruik maken van dit soort opstellingen. Behalve dat hierdoor de mogelijkheid ontstaat om 3D-foto’s te maken en foto’s achteraf opnieuw te focussen, zal het ook mogelijk zijn om 4K-video op te nemen met 30 frames per seconden en gelijktijdig foto’s te maken van maximaal 16 megapixels in burstmode, waarbij 15 foto’s per seconde worden genomen.

De Snapdragon 801 heeft in onze testen moeite om 4K-video goed en vloeiend op te nemen. Op de Galaxy S5 is het opnemen van 4K-video’s gelimiteerd op maximaal 5 minuten. Bij de Xperia Z2 zijn er gebruikers die melden dat het toestel oververhit raakt bij het lang opnemen van 4K-video’s. Op basis daarvan kunnen we stellen dat de Snapdragon 801 tot het uiterste wordt gedreven bij het verwerken van deze opnames. Aangezien de Snapdragon 805 naast het opnemen van een 4K-video ook nog foto’s kan maken, is deze chip ongetwijfeld weer een heel stuk sneller.