Archos is een van de eerste smartphone- en tabletfabrikanten die de stap maakt naar het mogelijk maken van een Smart & Connected Home (slim en verbonden huis). Het bedrijf heeft een complete set geïntroduceerd, waarmee je je huis kan automatiseren. De focus ligt vooralsnog op beveiliging en basisgemak, maar er zullen ongetwijfeld nog uitbreidingen volgen.

Det Archos Smart Home-set die het bedrijf heeft geïntroduceerd bestaat uit een 7 inch-tablet, 2 mini-camera’s, 2 Weather Tags en 2 Movement Tags. Alle onderdelen zijn draadloos te installeren en hiervoor hoef je niet te gaan schroeven, de onderdelen zijn zo klein en licht dat je ze gewoon op kan plakken.

Alle objecten, op de tablet na natuurlijk, zijn ongeveer 4 centimeter groot, Archos vergelijkt ze op de website met een 2 euro-muntstuk, waarbij alle onderdelen net wat groter zijn. De units worden allemaal aangestuurd via één of meerdere knoopcelbatterijen. De tablet beschikt uiteraard wel gewoon over een accu.

Met de camera’s kan live worden gekeken wie er in een bepaalde ruimte is, de weer-tags kunnen de temperatuur en luchtvochtigheid meten, de bewegingstags zijn speciaal gemaakt voor deuren en ramen. Als deze worden geopend, kan de sensor dat detecteren.

De standaardset kost 200 euro, maar is vervolgens nog uitbreidbaar met eerdergenoemde onderdelen. Ook zijn er extra onderdelen die niet standaard in de set zitten. Bijvoorbeeld de Archos Smart Plug, een stopcontact dat op afstand kan worden in- of uitgeschakeld of de Archos Motion Ball, een bewegingssensor die beweging in een kamer kan detecteren.

Nu zijn al deze producten los niet zo revolutionair, maar met de meegeleverde applicatie van Archos waarin je scenario’s kan creëren is dat een heel ander verhaal. Enkele voorbeelden van scenario’s die je kan programmeren:
Als er nooit iemand thuis is van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 17:00, dan kan je een scenario instellen dat als de deur of een raam wordt geopend gedurende die periodes, er een foto wordt gemaakt en deze vervolgens naar je toe wordt gemaild.

Een ander voorbeeld: als je elke ochtend om half 8 op staat en vervolgens om 8:00 de deur uitgaat om met de auto naar je werk te gaan, maar de sensor meet om 7:00 ’s morgens dat het -1 graden of kouder is, dat de wekker dan om 7:00 moet gaan omdat je eerst je auto ijsvrij zal moeten maken.

Of als je ’s avonds na een bepaalde tijd thuiskomt en de deur opengaat, automatisch het licht gaat branden in de gang en na 5 minuten automatisch weer wordt uitgeschakeld.

Uiteraard zijn er nog veel meer scenario’s te bedenken en zal Archos in de toekomst ook nog met nieuwe units op de markt komen. De eerste stap die Archos zet is echter best indrukwekkend, de grote vraag is natuurlijk of het in de praktijk ook goed zal werken.