Saffierglas iPhone 6 is niet opgewassen tegen schuurpapier

Abonneer je gratis op Techzine!

Het saffierglas dat in de iPhone 6 terecht zal komen is krasvast, maar het is niet onmogelijk om er beschadigingen op aan te brengen. In een nieuwe video van Marques Brownlee wordt bekeken hoe goed de bescherming bestand is tegen schuurpapier.

In een eerdere video onderworp Brownlee het saffierglas al aan een test met dagelijks voorwerpen zoals sleutels. Die test doorstond het saffierglas met verve. Deze test kan je terugvinden in een eerder artikel.

Voorafgaand aan de nieuwe test legt Brownlee de Mohs-schaal uit. Dat komt kortweg op het volgende neer: materialen hebben een bepaalde hardheid ofwel Mohs-waarde en kunnen alleen bewerkt worden door een materiaal met dezelfde of een hogere Mohs-waarde. Zo kan puur saffier (9 Mohs) volgens de schaal alleen met een diamant bewerkt worden, of met een ander stuk saffier.

Maar de bescherming van de iPhone 6 is geen puur saffier. Het glas in de iPhone 6 moet gezien het grote oppervlak namelijk ook wat flexibiliteit hebben om niet direct te breken bij zijdelingse krachten, daarom keldert de Mohs-waarde ook.

In de video wordt de saffieren bescherming vergeleken met het Gorilla Glass in de iPhone 5S (review), dat alsnog beduidend minder goed bestand is tegen krassen. Met schuurpapier is het echter absoluut niet onmogelijk gebleken om het iPhone 6-scherm te bekrassen. Het saffier in de Touch ID-sensor blijft overigens onbeschadigd, wat erop duidt dat het gebruikte materiaal puurder is.

Aan het einde van de video wordt het scherm ook onderworpen aan een test met een boog. Zoals Corning onlangs al aangaf is het saffierglas niet bestand tegen dit soort krachten.