De Aziatische onderzoeksafdeling van Microsoft heeft een video gepubliceerd waarin het een nieuwe technologie toont die in staat is om goede feedback te geven bij het typen op een touchscreen toetsenbord. Haptische feedback op je vingertoppen. Hierdoor wordt het mogelijk de letters te onderscheiden en blind je weg te kunnen vinden op het toetsenbord.

Microsoft legt een extra laag over het scherm, deze laag is gemaakt van een speciaal materiaal (piëzo-elektrisch materiaal) dat van vorm kan veranderen wanneer er op wordt gedrukt en op die manier feedback kan geven op invoer op het scherm. Het nadeel van deze laag is in de video ook duidelijk te zien, het scherm komt een stuk lager te liggen in het toestel, wat minder prettig kijkt en werkt.

Op dit moment geven toetsenborden op smartphones en tablets ook al feedback maar deze komt vanuit de trillingsmotor die in het toestel zit gemonteerd en komt dus altijd vanaf dezelfde plek. Helaas lijkt het product nog niet klaar om echt massaal toegepast te worden in nieuwe Lumia-toestellen.

Naast toepassingen voor het toetsenbord zijn er uiteraard nog meer toepassingen te bedenken, bijvoorbeeld voor spelletjes. De grootste winst lijkt echter gewonnen te kunnen worden in bedieningsgemak.