1 min

GoPro-camera’s genieten een grote mate van populariteit, maar toch zijn de meeste onbewerkte video’s niet al te spannend om te bekijken, niet in de minste plaats omdat ze vaak ook lang duren. Microsoft heeft software ontwikkeld waarmee bijzondere timelapse-video’s gemaakt kunnen worden, waarbij schokken van het lichaam ook vrijwel geheel worden weggefilterd.

Als je een video van een GoPro-camera versneld afspeelt, krijg je één grote brei van schokkerige beelden te zien. Dankzij een nieuw algoritme van Microsoft is het mogelijk om het rauwe materiaal om te zetten naar een mooie ‘samenvatting’, door Microsoft hyperlapse genoemd.

Microsoft weet het doorgaans schokkerige materiaal om te zetten tot een video die bestaat uit vloeiende beelden. Hiervoor wordt een dieptemap gebruikt, waarbij nieuwe frames worden aangemaakt om een stabiel beeld te vormen. De frames bestaan in feite uit knip-en-plak-werk, net zoals bij Microsoft’s PhotoSynth het geval is.

Het resultaat is niet altijd perfect, in sommige gevallen verschijnen er bijvoorbeeld willekeurige objecten in de video’s. Desalniettemin is het eindresultaat best indrukwekkend te noemen. De software is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar gesteld, Microsoft heeft wel plannen om dat in de toekomst alsnog te doen.