Yu Chengdong, een topman van Huawei, heeft openlijk kritiek geuit op de toename van QHD-schermen in smartphones. Deze hoge resolutie schermen zijn volgens hem overbodig omdat uit onderzoek blijkt dat het menselijk oog deze extra pixels niet kan zien, daarnaast is het zinloos omdat de schermen meer rekenkracht en energie kosten.

De Mobile World Congres in Barcelona begint dichterbij te komen en dat betekent ook dat de kritische geluiden weer toenemen. Deze keer is het een topman van Huawei die de knuppel in het hoenderhok gooit, hij opent de aanval op de toename van QHD-schermen in smartphones. Full HD is in zijn optiek ruim voldoende voor smartphones omdat je daarmee boven de grens van 300 pixels per inch zit. Volgens onderzoekers kan het menselijk oog niet meer pixels onderscheiden vanaf een normale afstand. Smartphones met QHD-schermen hebben echter 500 tot 600 pixels per inch, totaal overbodig aldus Chengdong van Huawei.

Daar komt nog bij dat al deze pixels wel aangestuurd moeten worden en dat kost veel meer rekenkracht en energie dan een Full HD-scherm. De QHD-schermen zijn dus slecht voor de accuduur van een smartphone.

Toch kiezen steeds meer fabrikanten ervoor om hun smartphones te voorzien van een QHD-scherm. LG was de eerste met de LG G3, Samsung heeft de Note 4 ook voorzien van een QHD-scherm. Op basis van de geruchten lijkt het erop dat tijdens of rond de Mobile World Congress er wederom een hoop toestellen worden gepresenteerd met een QHD-scherm.

Van de Samsung Galaxy S6 zijn we vrij zeker dat ook dat toestel een QHD-scherm krijgt, net als de LG G4. De vraagtekens liggen op dit moment vooral bij de HTC One M9 en de Sony Xperia Z4. Sony heeft in het verleden ook fikse kritiek geuit op het gebruik van QHD-schermen omdat deze overbodig zouden zijn, het zou dus vreemd zijn als dat bedrijf nu wel ineens kiest voor QHD-schermen.