Apple gaat iPhoto-app in Mac OS X vervangen door Photos-app

Abonneer je gratis op Techzine!

Apple gaat de stekker trekken uit de eigen foto-applicatie voor Mac OS X, iPhoto. in plaats daarvan komt er een nieuwe app genaamd Photos. Deze app is een flinke uitbreiding en verbetering op wat iPhoto op dit moment te bieden heeft. Eigenlijk maakt Apple gewoon een inhaalslag want de foto-applicatie voor iOS is inmiddels veel beter geworden en iPhoto is een beetje achtergebleven.

De nieuwe Photos-app werkt dan ook nauw samen met de photos-app op je iPhone of iPad. In het Nederlands heeft de app trouwens gewoon Foto’s. Alle foto’s die je in deze app opent kan je bewerken en Apple bewaard dan de originele foto en de aanpassing die je hebt gedaan. Binnen 30 seconde zal je op al je Apple-apparaten zien dat de foto in kwestie is aangepast, ook heb je de mogelijkheid om de verandering dan weer ongedaan te maken.

De nieuwe Foto’s-applicatie voor Mac OS X lijkt in heel veel opzichten op de foto’s-app op de iPhone en iPad. De interface is overzichtelijk en je kan zeer eenvoudig foto’s backuppen naar de cloud of kleine bewerkingen uitvoeren. Het migreren van foto’s naar de nieuwe applicatie is overigens ook eenvoudig, na installatie van de app hoef je deze simpelweg alleen te openen. De nieuwe applicatie weet nog precies waar iPhoto alle foto’s heeft opgeslagen. Je kan deze app ook gewoon gebruiken naast iPhoto en Apperture. Apperture is de meer professionele foto-app van Apple.

Als je de app opent laat de app direct zien welke foto’s er allemaal nieuw zijn sinds de laatste keer dat je de app hebt geopend. Hierdoor kan je ze makkelijk uitzoeken en eventueel verwijderen of aanpassen. Zoals gezegd werkt de app nauw samen met de cloud, Apple’s iCloud om precies te zijn. Iedereen krijgt 5GB gratis ruimte van Apple, wil je meer dan moet je bijbetalen.

Apple houdt naast de iCloud ook gewoon de Photostream in ere die los van de nieuwe app werkt. Met Photostream worden je laatste 1000 foto’s in de cloud bewaard. Dit is soms een beetje verwarrend voor veel gebruikers.

De nieuwe Photo’s-app is nog niet beschikbaar, op dit moment is de app nog in beta en alleen beschikbaar voor ontwikkelaars. Later dit jaar komt de app voor iedereen beschikbaar.