Microsoft en Adobe ontwikkelen samen de nieuwe Spartan-browser

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft Adobe om hulp gevraagd bij de ontwikkeling van de nieuwe Spartan-browser. Dat laat het bedrijf weten in een nieuwe blog. Adobe draagt veel aan de bestaande browserengines zoals Blink, Gecko en WebKit, maar bijdragen aan Internet Explorer was in het verleden altijd lastig. Daar wilde Microsoft verandering in brengen met Spartan en dat is gelukt.

De nieuwe Spartan-browser van Microsoft zal Internet Explorer gaan vervangen in Windows 10. De nieuwe browser moet sneller in staat zijn om nieuwe internet ontwikkelingen te ondersteunen. Microsoft houdt in de nieuwe browser dan ook veel rekening met de webontwikkelaars, er komen betere tools voor ontwikkelaars om websites te testen en fouten te ontdekken, ook kan er makkelijker cross-browser getest worden en is de interactie met de browser veel breder geworden.

Zo heeft Microsoft onder andere de spraakassistent Cortana toegevoegd aan de Spartan browser, hierdoor kan je straks met een spraakopdracht een website openen.

Adobe heeft de afgelopen jaren veel bijgedragen aan de browserengines van concurrenten van Microsoft. Zo heeft Adobe de nodige code toegevoegt aan Blink (Chrome en Opera), Gecko (Firefox) en WebKit (Safari), Adobe wilde dat ook wel doen bij Internet Explorer maar dat was een stuk lastiger. Microsoft heeft deze keer Adobe gevraagd om actief mee te helpen bij de ontwikkeling van de nieuwe browser en dat heeft het bedrijf gedaan. Adobe heeft bijgedragen in de animaties en de layout van de browser maar ook in de typografie en het ontwerp. In de laatste grote update van de Spartan-browser heeft Adobe een flinke bijdrage geleverd in de CSS-ondersteuning, zo ondersteunt Spartan nu gradients vanuit het midden.