Google introduceert Brillo-besturingssysteem voor Internet-of-Things

Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft gisteravond een nieuw besturingssysteem gepresenteerd voor Internet-of-Things-toepassingen. De naam van het nieuwe besturingssysteem is Brillo en de basis van Brillo is op Android gebaseerd. Alleen de kerncomponenten van Android zijn gebruikt om Brillo op te zetten. Bovenop Brillo komt een aparte laag genaamd Weave welke de communicatie met andere hardware voor zijn rekening neemt.

Brillo is door ontwikkeld door Google samen met dochteronderneming Nest dat al enkele smarthome-producten heeft uitgebracht, waaronder een thermostaat, rookmelder en enkele camera’s. Brillo is een klein en simpel besturingssysteem dat bestaat uit de basiscomponenten van Android en enkele beveiligingsfeatures. Brillo biedt ondersteuning voor WiFi en Bluetooth LE om te kunnen communiceren met de buitenwereld.

Het communiceren met de buitenwereld door Brillo echter niet zelf, daarvoor introduceert Google een aparte communicatielaag genaamd Weave. Weave zal in staat zijn om andere toepassingen binnen het netwerk die gebruik maken van Brillo automatisch te detecteren en daarmee te communiceren.

Ontwikkelaars kunnen vanaf het derde kwartaal aan de slag met Brillo, in het vierde kwartaal zal vervolgens Weave beschikbaar komen. Nest gaat waarschijnlijk nieuwe producten ontwikkelen die gebruik maken van deze nieuwe software, maar ook andere fabrikanten kunnen ermee aan de slag. In 2016 kunnen we waarschijnlijk al de eerste producten verwachten die gebruik maken van Brillo en Weave.