2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Slecht nieuws voor de telecomproviders vandaag, minister Dijsselbloem van Financiën heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het weggeven van een "gratis" smartphone een vorm van krediet is. Daardoor is de wet op het financieel toezicht van kracht en dat resulteert in de nodige nadelen voor de providers, maar ook voor de consument.

Zo worden de telecomproviders verplicht om het rentepercentage te vermelden dat ze hanteren op een toestel, maar ook moeten ze de waarschuwing; "Let op, geld lenen kost geld" vermelden. Verder moeten de "leningen" worden gemeld bij het Bureau Kredietregistratie en dat is weer nadelig voor de consument. In theorie zou die een afwijzing op een hypotheek kunnen ontvangen omdat er nog schulden op een smartphone open staan.

Het totale resultaat is volgens de minister dat er meer transparantie komt in de aanbiedingen van de telecomproviders en de wet een bijdrage levert in de aanpak van schuldenproblematiek waar steeds meer Nederlanders mee te maken hebben.

De telecomproviders hadden samen met VNO-NCW en MKB-Nederland geprobeerd een uitzondering te krijgen voor de telecomsector, maar de Hoge Raad oordeelde in juni 2014 anders. Er is één uitzondering mogelijk en dat is als de lening lager is dan 250 euro. Dan hoeft deze niet te worden gemeld. De kans is dan ook groot dat telecomproviders een manier gaan bedenken om de schuld onder de 249 euro te houden.

De uitspraak van de Hoge Raad heeft overigens meer gevolgen. Ook andere branches moeten gaan voldoen aan de regels. Bijvoorbeeld kranten die een digitaal abonnement verkopen in combinatie met een iPad of een andere tablet met een waarde van boven de 250 euro.