Netgear heeft afgelopen week op de CES ook een nieuwe router gepresenteerd, de Netgear Nighthawk X8 AC5300 (R8500). Deze router verschijnt pas over enkele maanden in Europa maar in de Verenigde Staten is de router op korte termijn al beschikbaar. De router blinkt vooral uit in snelheid op de bekende 2,4- en 5GHZ-frequenties.

Netgear heeft ervoor gekozen om een de Nighthawk X8 AC5300 te voorzien van triband-technologie waarbij er één 2,4 GHz-band beschikbaar is en twee 5 GHz-banden. Per band kan de Netgear-router ook nog eens vier datastreams verwerken, hierdoor is de maximale snelheid van de 2,4 GHz-band maar liefst 1000 Mbit/s en via de 5GHz-banden 2166Mbit/s per band. De totale snelheid van de router komt daarmee op 5300 Mbit/s.

In totaal is de router voorzien van vier interne en vier externe antennes om dat allemaal mogelijk te maken. De meeste WiFi-chips die tegenwoordig in smartphones en laptops te vinden zijn kunnen overweg met deze technieken, waardoor je aan snelheid geen gebrek kan hebben bij deze router.

De adviesprijs in de Verenigde Staten komt op 399 dollar te liggen, wat omgerekend ongeveer 400 euro is. Een flink prijskaartje voor een flinke router.

TP-Link presenteerde vorige week ook een nieuwe router die nog veel sneller is, maar deze maakte gebruik van een nieuwe 60 GHz-band, maar deze wordt eigenlijk nog door geen andere apparaten ondersteund. Deze router biedt op dit moment meer praktische voordelen, maar dat kan in de toekomst natuurlijk nog wel gaan veranderen.