Goed nieuws vandaag voor bedrijven die al de beslissing hebben genomen om hun online diensten naar de cloud te verplaatsen. Amazon is dit jaar begonnen met een prijsverlaging voor verschillende diensten van Amazon Webservices en Microsoft heeft daar nu gepast om geantwoord in de vorm van een prijsverlaging voor Microsoft Azure.

Steeds meer bedrijven stappen af van dedicated server of colocatie oplossingen in datacenters, in plaats daarvan gaan ze de cloud in. Ze verplaatsen hun servers naar cloudomgevingen van grote IT-giganten. Op dit moment zijn er verschillende bedrijven die cloudomgevingen aanbieden aan dit soort bedrijven, maar de drie grootste zijn toch wel Amazon, Google en Microsoft.

De prijzen van de drie techgiganten ontlopen elkaar niet heel veel en daardoor houden ze elkaar ook goed in de gaten. Vorige week besloot Amazon om bepaalde diensten van Amazon Web Services (AWS) goedkoper te maken. Het wachten was dan ook op de reactie van Google en Microsoft, Google kwam kort daarna met een verklaring dat ondanks dat AWS zijn prijzen heeft verlaagd, het Google Cloud Platform nog steeds goedkoper is en het bedrijf geen reden ziet om zijn prijzen aan te passen.

Microsoft daarentegen komt met een ander antwoord, namelijk een prijsverlaging. Een aantal virtuele servers met SSD-opslagcapaciteit worden in prijs verlaagd. Afhankelijk van de gekozen configuratie en besturingssysteem, Windows of Linux, kan de prijsverlaging maar liefst 17 procent zijn. Daarmee volgt Microsoft met Azure de prijsverlaging van AWS.

Bedrijven die al klant zijn bij Microsoft kunnen dus binnenkort een lagere factuur verwachten. De grote vraag is nu of Amazon het hierbij houdt of nu de noodzaak ziet om de prijzen van AWS opnieuw te verlagen. Een prijzenoorlog in de cloudmarkt zou in elk geval geen slechte zaak zijn.