Microsoft heeft bekendgemaakt dat het een aanpassing gaat doorvoeren in de manier waarop Flash-content wordt geladen in de Flash-browser. Als van de zomer de Windows 10 Anniversary Update verschijnt zal Flash-content automatisch worden gepauzeerd in de Edge-browser als deze niet essentieel is voor de pagina, het volgt hiermee Google’s voorbeeld.

Microsoft gaat hetzelfde beleid voeren als Google voor Flash-content. In Chrome is het inmiddels al sinds september zo dat Flash-content automatisch wordt gepauzeerd als het niet essentieel is voor de pagina. Microsoft gaat dat deze zomer ook doorvoeren in de Edge-browser van Windows 10.

Een prominentie Flash-videospeler midden op de pagina zal dus nog wel worden geladen, maar Flash-banners of kleine Flash-video’s aan de zijkant van de pagina zullen niet langer automatisch worden geladen. De gebruiker moet dan eerst op afspelen klikken wil die de Flash-content te zien krijgen.

De voornaamste reden voor deze wijziging is veiligheid, Flash is nog steeds zeer onbetrouwbare software met enorm veel beveiligingslekken, door Flash-content direct te pauzeren kan het geen schade toebrengen aan het systeem. Uiteindelijk zal Flash waarschijnlijk binnen nu en een paar jaar verdwijnen. Flash wordt voornamelijk door gebruikt door advertentienetwerken, maar ook daar komt dit jaar nog een einde aan. Google beheert een van de grootste advertentienetwerken ter wereld en accepteert vanaf 1 juni geen Flash-banners meer.