YouTube kwam eerder deze week met een speciale nieuwe applicatie, waarmee het mogelijk is om YouTube-videos’s offline te bekijken, het bedrijf biedt daarmee een oplossing voor een veelvoorkomend probleem. Het gaat om de applicatie YouTube Go, dat nu officieel gelanceerd is in India, maar de komende weken ook naar andere delen van de wereld komt.

YouTube’s Johanna Wright van de afdeling productmanagement meldt in een statement dat de nieuwe app erop gericht is “YouTube naar een nieuwe generatie van kijkers te brengen”. Het is een app gericht op videokijkers die niet de beschikking hebben over veel data en snelle verbindingen, waarmee hij vooral ook geschikt is voor mensen in ontwikkelingslanden. Daarom heeft YouTube er ook voor gekozen om te lanceren met een proef in India, waar enkele honderden gebruikers uit 15 verschillende steden de app mochten uitproberen.

Volgens YouTube zelf is de Go-app er vooral op gericht om offline gebruikt te worden. Het is dan ook mogelijk om video’s offline op te slaan en ze dan later te bekijken. Maar er zitten ook andere gedachten achter de nieuwe app: “met verbeterde videoaanbevelingen” en “een sociale ervaring waarbij we je verbinden met de mensen en video’s waar jij om geeft”. Het lijkt zodoende een natuurlijke uitbreiding van de eerder onthulde plannen van YouTube.

Onlangs nog lanceerde YouTube een sociaal netwerk op de site, in een poging mensen langer daar te houden en de interactie met videomakers te vergroten. Binnen YouTube Community kunnen gebruikers op de meest prominente kanalen een speciale nieuwe tab zien staan, waar ze met andere gebruikers de nieuwste video’s kunnen bespreken. Ook kunnen daar plaatjes, weblinks en andere content gedeeld worden.

YouTube Go verkeert nog in een bètafase maar zal de komende maanden uitgerold worden in steeds meer gebieden. De wereldwijde release vindt begin 2017 plaats.