‘Toekomstige MacBook krijgt e-ink toetsenbord’

Abonneer je gratis op Techzine!

Apple zou van plan zijn tegen 2018 in zijn MacBooks een e-ink toetsenbord te introduceren. De fabrikant werkt daartoe samen met Sonder, een Australische start-up die van plan is later dit jaar nog een Bluetooth e-ink toetsenbord te lanceren. Dat werkt niet alleen met de standaard QWERTY-layout, maar ook met andere alfabetten en context-gevoelige knoppen.

Volgens The Verge is de betrouwbaarheid van de artikelen moeilijk in te schatten. Zo baseert de Wall Street Journal zich op anonieme bronnen “bekend met de plannen” en schrijft The Guardian enkel dat Apple in gesprek is met Sonder om het bedrijf over te nemen. De Britse krant stelt dat Apple CEO Tim Cook afgelopen week gesprekken heeft gehad met Sonder CEO Francisco Serra-Martins over een mogelijke overname, maar dat er nog geen afspraken zijn gemaakt.

De gedachte achter de geruchten is in elk geval eenvoudig. Als Apple samenwerkt met Sonder om een toetsenbord te ontwikkelen, en de specialisatie van Sonder is om e-ink toetsenborden te ontwikkelen, is het geen grote stap om te denken dat Apple dergelijke technologie naar zijn Macs wil brengen. Het past ook binnen een recent verhaal, dat Apple de functietoetsen op zijn MacBook Pro wil vervangen door een OLED-balk.  De gedachte daarachter is dat de functieknoppen te statisch zijn voor een modern toetsenbord, waar veel meer van gevraagd wordt dan voorheen.

Een e-ink toetsenbord als vervanger van de huidige standaard is in elk geval wel interessant. Een voorbeeld van wat men kan met een e-ink toetsenbord, is bijvoorbeeld een speciaal aantal sneltoetsen als iemand foto’s bewerkt in Photoshop, of bezig is met een video-editor. Het zou van de MacBook een veelzijdiger apparaat maken.