Review: Toshiba Satellite Z930-103 Ultrabook

Hardware
Review: Toshiba Satellite Z930-103 Ultrabook

Inleiding

Toshiba was er als de kippen bij om een ultrabook te lanceren, eind 2011. Met de Toshiba Satellite Z830 was het Japanse bedrijf één van de eersten die een dunne, lichte, snelle laptop op de markt zette, maar niet geheel zonder problemen.

De punten waar Techzine destijds positief over gestemd was, waren onder andere het dunne scherm, de mogelijkheden om randapparatuur aan te sluiten, de accu, de SSD en het ontwerp van de behuizing. Waar we minder over waren te spreken was de stevigheid van diezelfde behuizing, de kijkhoek van het scherm, het kleine touchpad en de hoeveelheid bloatware die Toshiba meeleverde.

Met de Satellite Z930 geven we Toshiba een nieuwe kans om zich te bewijzen, we beginnen met een schone lei, maar gaan zeker ook kijken wat er veranderd is ten opzichte van de Satellite Z830. Wat betreft specificaties is direct te zien dat de processor onder het mes is gegaan. In plaats van een Sandy Bridge-model heeft de Z930 een Ivy Bridge-processor. Verder is het geheugen uitgebreid van 6 naar 8 GB, maar daar blijft het wel bij.


Ten opzichte van de Z830 is er in de basis dus niet bijzonder veel aangepast, maar in de basis waren we ook tevreden over deze ultrabook. Echter, destijds waren ultrabooks nog nieuw en alle fabrikanten waren nog erg zoekende. Nu zijn we bijna een jaar verder en hebben verschillende fabrikanten zich weten te onderscheiden met bijvoorbeeld een zeer stevige behuizing, een aparte videokaart of een full HD-scherm. Het is dus nog maar de vraag of Toshiba mee kan met de concurrentie.

De ultrabook die wij testen is de Toshiba Satellite Z930-103. In onze prijsvergelijker vind je deze laptop voor een prijs van ongeveer 970 euro.