4min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Algemeen


Het grote probleem dat vandaag de dag overheerst bij ultrabooks is de slechte ondersteuning voor games. Het systeem werkt vlot en draait Windows 7 prima, maar een spelletje spelen is er in veel gevallen toch niet echt bij, omdat de hardware simpelweg niet snel genoeg is om de meeste hedendaagse games goed te kunnen renderen. Om deze reden zijn er fabrikanten die ultrabooks bouwen met een aparte videokaart, maar helaas is Toshiba daar niet één van. Deze ultrabook is dus ongeschikt voor mensen die graag regelmatig een spel spelen op hun systeem.

Voor andere gebruikers is de Satellite Z930 op zich een prima ultrabook, maar zoals aan de hand van de eerdere pagina’s in dit artikel wel duidelijk is, er kleven wel wat nadelen aan. Toch is bijvoorbeeld de aanwezigheid van een LAN- en VGA-poort in sommige gevallen wel handig. Als je op reis bent wil het immers wel eens voorkomen dat je enkel via een bedraad netwerk op het internet kan. Veel scholieren zullen ook baat hebben bij de aanwezige VGA-poort. Toch zijn dit soort scenario’s zo schaars, dat een adapter al voldoende was geweest.


Toetsenbord


Het toetsenbord van de Satellite Z930 is apart te noemen. De toetsen zijn in de lengte vrij klein, wat bij het typen met enige regelmaat typefouten oplevert. Het is een kwestie van wennen, maar echt onbezorgd typen is er met de Satellite Z930 in mijn geval niet bij.

Door de FN-toets ingedrukt te houden verschijnt bovenin het scherm een overzicht met alle functies van de functietoetsen, al zijn de iconen op de toetsen zelf in veel gevallen ook al voldoende. Je kan met behulp van de functietoetsen echt erg veel zaken regelen, zoals bijvoorbeeld de normale opties als de helderheid van het scherm instellen of het touchpad uitschakelen. Je kan echter ook het touchpad in- of uitschakelen, de laptop vergrendelen, de zoekfunctie aanroepen, slaap- of sluimerstand inschakelen, etc.


Touchpad


Het touchpad was bij de Z830 al een punt van kritiek, want eigenlijk is het wat klein. Zo meet het touchpad van de gemiddelde MacBook bijvoorbeeld ongeveer 7,5 bij 10,5 centimeter, bij de Z930 is dit slechts 5 bij 8,5 centimeter. Qua oppervlak is de touchpad van de MacBook’s dus bijna tweemaal zo groot en dat merk je wel.

Want ondanks dat je wel de mogelijkheid hebt om multitouchcommando’s in te voeren, is dat gewoon niet prettig. De oppervlakte is veel te klein en de ondersteuning is ook matig. Je kan standaard enkel knijpzoomen. Andere zaken zoals roteren en zelfs scrollen met twee vingers zijn standaard niet ingeschakeld en dat verbaast me niet, gezien het oppervlak. Veel fabrikanten hebben er moeite mee om Apple’s touchpad functioneel gezien te evenaren, maar Toshiba spant in negatieve zin de kroon.

Geluid


Het geluid dat de Satellite Z930 weet te produceren is niet bijzonder. Onlangs recenseerde ik een systeem uit de Samsung Series 5-reeks en deze laptop was voorzien van een speakersysteem van JBL. Het liet zien dat het geluid van een laptop niet per se blikkerig en monotoon hoeft te zijn. De Toshiba Satellite Z930 kan echt niet tippen aan de ervaring die Samsung’s laptop biedt. Het geluid van de Z930 is wat flets, dat komt doordat de lage tonen echt niet naar voren komen. Je kan dus beter gebruik maken van een headset, als je naar muziek wilt luisteren.


Scherm


De Satellite Z930 heeft een slecht scherm, zo simpel is het. Eind 2011 kon het er nog mee door, maar Asus biedt laptops met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels aan en dan is 1366 bij 768 pixels gewoon echt veel te weinig. Het scherm is daarnaast ook veel te donker. Ondank dat het scherm ontspiegeld is, is het nog altijd moeilijk om het scherm af te lezen met tegenlicht, omdat de verlichting zo minimaal is.

Net als bij de Satellite Z830 is de inkijkhoek van de Z930 niet om blij van te worden. Hoewel de getoonde content recht van voren goed te bekijken is, valt het contrast weg als je het scherm vanuit een hoek bekijkt.

Software


Toshiba heeft de Satellite Z930 aardig volgepropt met extra software. Hoewel de SSD-schijf 128 GB aan schijfruimte zou moeten bieden, houdt de gebruiker uiteindelijk nog maar zo’n 70 GB over, wat ik betrekkelijk weinig vind als je rekent op 128 GB. Ondanks de geadverteerde 128 GB opslagruimte zien we in Windows maar 98,8 GB. Een deel wordt natuurlijk opgeslokt door de herstelpartitie, maar ik vind het aandeel dat Toshiba voor eigen software reserveert alsnog erg fors, dat is namelijk 20 GB.

Dat komt door allerlei extra software die Toshiba vooraf installeert op het systeem. Ik ben niet van mening dat dit per se een negatief punt is, maar de software die Toshiba heeft geregeld vind ik geen aanvulling. De McAfee-virusscanner is slechts 30 dagen geldig en dus alleen maar een verkooptruc en als mensen Nero Kwik Media of Skype willen hebben, kunnen ze dat prima zelf op het web vinden, dat is immers gratis software. Over Wildtangent Games en eBay ga ik niet eens woorden vuil maken.