2min

Tags in dit artikel

, , ,

Bouwkwaliteit & hardware

Bouwkwaliteit


De Acer Liquid S1 is voorzien van een behuizing die vrijwel volledig is gemaakt van plastic. Dat belooft over het algemeen niet bijzonder veel goeds voor de stevigheid van het apparaat, maar er zijn wel uitzonderingen. Zo’n uitzondering is bijvoorbeeld de iPhone 5C (review), waarbij de plastic behuizing is bevestigd op een metalen frame, dat alsnog voor stevigheid zorgt.

Acer maakt echter ook aan de binnenkant gebruik van plastic en daardoor is de behuizing erg flexibel, wat niet positief is in dit geval. Als je druk zet op de uiteinden van de telefoon, ontstaan er al gauw vlekken in het scherm, dat willen we liever niet zien. Als je enige druk op het scherm uitvoert, zie je eveneens vlekken op het onderliggende paneel. Acer maakt ook voor zover bekend is geen gebruik van Gorilla Glass.

Een laatste punt van kritiek is de wijze waarop de fysieke knoppen in de zijkanten van de behuizing zijn verwerkt. Hier zit ontzettend veel speling op. Als je wat met de telefoon rammelt, hoor je deze knoppen ook duidelijk trillen.


Hardware


Acer maakt voor de Liquid S1 gebruik van een chipset die ontworpen is door landgenoot MediaTek. Deze MT6589-chipset bestaat onder andere uit een processor met vier Cortex A7-rekenkernen, welke zijn geklokt op 1,2 GHz. Voor de grafische taken is er een PowerVR SGX 544MP-chip geïntegreerd.

Het werkgeheugen bedraagt 1GB, wat vandaag de dag niet zo veel meer is voor Android-smartphones. In deze prijsklasse is het nog wel acceptabel. De beloofde opslagruimte van 8GB is eveneens voldoende, zeker omdat deze nog met maximaal 32GB uit te breiden is door middel van een micro SD-kaartje. Uit de doos heeft de gebruiker overigens de beschikking over 5,2GB opslagcapaciteit, de overige 2,8GB wordt ingenomen door systeemsoftware en meegeleverde apps.

Het scherm van de Liquid S1 heeft diagonaal gezien een afmeting van 5,7 inch en daarmee evenaart Acer de Galaxy Note 3 van Samsung. De resolutie is met 720 bij 1280 pixels daarentegen wel slechts 44 procent van wat Samsung’s topmodel der phablets biedt.

Wat betreft connectiviteit heeft Acer enkel voorzien in het broodnodige, zo is er bijvoorbeeld geen ondersteuning voor 4G of NFC en WiFi op de 5GHz-band kan je ook vergeten, wat ik wel kwalijk vind. De Bluetooth-ondersteuning reikt ook niet verder dan versie 3.0.


De camera op de achterkant neemt foto’s in een formaat van 8 megapixel, video’s worden in maximaal Full HD opgenomen met 30 beelden per seconde. De camera is voorzien van een flitser, maar ontbeert geavanceerde technieken zoals optische stabilisatie.

De accucapaciteit bedraagt 2.400 mAh en dat is voor een phablet opvallend weinig, omdat het scherm vaak een grote energieslurper is. Aangezien de overige hardware niet zo krachtig is, zou de accuduur nog wel in orde kunnen zijn. Daarover verderop in dit artikel meer.