3min

Siri, nu ook op de iPad

Siri werd iets minder dan een jaar terug geïntroduceerd. Op grote schaal was een dergelijke dienst nog niet eerder beschikbaar gesteld door een partij en Apple deed zodoende iets nieuws. Helaas kwam Siri niet beschikbaar voor alle iDevices, maar alleen voor de iPhone 4S. Zelfs de nieuwste iPad moest het zonder Siri-integratie doen bij de lancering. Nu, ongeveer een half jaar na die lancering, komt er alsnog volledige Siri-integratie voor de eigenaars van de nieuwe iPad.

Hoewel Apple nieuwe talen heeft toegevoegd, moeten de Nederlandstalige gebruikers onder ons, waaronder ikzelf, het nog altijd zonder Siri stellen, tenzij we natuurlijk ongemakkelijk Engels willen spreken tegen onze telefoon, in het openbaar. Dat Apple eerst kiest voor de gebruikelijke talen vind ik overigens logisch, dat is nou eenmaal onze pech. In deze ronde worden Chinees (Kantonees, Mandarijn), Koreaans en Italiaans aan de database van Siri toegevoegd. Daarmee lijkt Apple opnieuw een aanzienlijk deel van de wereld te bedienen, maar het Nederlands komt waarschijnlijk nog lang niet aan de beurt. Eerst moeten nog talen als Arabisch, Bengaals, Hindi, Russisch en Portugees toegevoegd worden. Dan vult Apple de top 10 van meest gesproken talen. Nederlands is overigens pas op een bescheiden 36e plaats terug te vinden in een lijst van meest gesproken talen. In dit geval moeten we dus onze plaats maar kennen, hoe vervelend dat ook is. We hebben hierin natuurlijk niet de verkoopcijfers en mogelijke afzetmarkt meegenomen wat voor Apple een reden kan zijn om het Nederlands iets eerder te ondersteunen dan als 36e. Vooralsnog heeft Apple echter niets aan te kondigen of te melden over het toevoegen van de Nederlandse taal, het blijft dus afwachten.



Nieuwe functies voor Siri

Siri krijgt met iOS 6 een aantal nieuwe functies, waarvan een groot deel ook buiten de Verenigde Staten gebruikt kan worden. Zo is het mogelijk om de resultaten of het speelschema van een sportclub op te vragen, wat overigens ook met de teams uit de Nederlandse Eredivisie werkt. Met vragen over de resultaten of het schema van de Formule 1, Jupiler League en andere minder bekende sporten kan je echter (nog) niet bij Siri terecht.

Ook voor advies over films kan je tegenwoordig Siri raadplegen. Het idee is dat je kan opvragen wanneer de volgende vertoning van een film is, of hoe laat een film op een bepaalde dag zal draaien, maar in Nederland is de functie nog niet werkzaam. Aanbieders als Pathé en JT Bioscopen moeten zich waarschijnlijk eerst aansluiten bij Apple’s dienst en dat is vooralsnog niet gebeurd.

Het lanceren van applicaties is vanaf iOS 6 dan ook eindelijk mogelijk, dit was één van de veelgevraagde functies, als we Apple moeten geloven. Het lanceren van een app is erg eenvoudig, je zegt gewoon ‘Launch Twitter’ en de applicatie wordt op je beeld getoverd. Toch denk ik dat het sneller is om dit gewoon zelf te doen.


Siri op de iPad

Met de komst van iOS 6 is het dus ook mogelijk om Siri te draaien op de nieuwe iPad. Dit werkt in principe hetzelfde als op de iPhone 4S, maar dan natuurlijk wel met een iets groter scherm, al maakt Siri enkel gebruik van een deel van het scherm. Je drukt gewoon langdurig op de Home-knop van de iPad en als het notificatiegeluidje van Siri klinkt kan je je commando ingeven.

Ook op functioneel gebied zijn er geen verschillen tussen Siri op de iPhone 4S en de nieuwe iPad.