Windows 10 Technical Preview – Verlaat gevangenis, ga terug naar start

Continuum voor touch-apparaten

Apparaten zonder toetsenbord krijgen standaard niet de vernieuwde bureaubladweergave, zij krijgen een vernieuwde versie van het Windows 8-startscherm. Microsoft mikte bij Windows 8 volledig op touch-apparaten en komt daar nu weliswaar grotendeels op terug, maar dat betekent niet dat in plaats van de toetsenbordgebruikers nu de tabletgebruikers in de kou komen te staan.

Zeker niet, Microsoft heeft de zogenaamde Continuum-weergave ontwikkeld. Helaas is deze weergave nog niet aanwezig in de huidige Technical Preview, maar dat gaat ongetwijfeld nog veranderen in de toekomst. Wel heeft Microsoft een video vrijgegeven waarin we de nieuwe weergave kunnen aanschouwen.


Daaruit wordt duidelijk dat Microsoft het startscherm van Windows 8 heeft doorontwikkeld. Wederom kiest Microsoft voor een weergave op het volledige scherm, maar blijven de taakbalk en startknop continu in beeld. Het eerder besproken startmenu is niet aanwezig, in plaats daarvan is gekozen voor een startscherm met tegels zoals in Windows 8, maar zijn aan de linkerkant van het scherm wel de meestgebruikte apps vastgepind in een lijstweergave. Als er vervolgens applicaties worden opgestart, worden deze ook op het volledige scherm geopend en niet in een venster. Deze weergave is wel uit te schakelen zodat men de nieuwe bureaubladweergave kan gebruiken, maar die is wel minder touch-vriendelijk.

Windows 10 zal ook een variant krijgen voor smartphones, hoe deze eruit komt te zien is onduidelijk, maar om eerlijk te zijn verwacht ik niet dat Microsoft de hoofdweergave daarvan enorm op de schop zal nemen. Mogelijk wel de applicatielijst die het hanteert in Windows Phone en/of het instellingenmenu. Ik ben van mening dat daar nog wel wat verbeteringen mogelijk zijn, ik geloof niet dat veel Windows Phone-gebruikers klachten hebben over het startscherm.