2min

Conclusie

Met de update naar iOS 9 voegt Apple een rits nuttige zaken aan het mobiele besturingssysteem toe. Sommige functies hadden we al langer geleden willen hebben, sommige zijn onverwachts en ook innovatief.

Mensen met een iPad kunnen aan de slag met een toetsenbord dat tekstverwerken een stuk makkelijker maakt, alsook nieuwe mogelijkheden op het gebied van multitasking. Wel is het zo dat alleen de eigenaar van een iPad Air 2 of nieuwer ten volle profiteert van de multitask-opties. Ik mis persoonlijk op de iPad nog altijd de mogelijkheid om verschillende gebruikersaccounts aan te maken.

Apple heeft veel gedaan aan de snelheid van iOS, al was het besturingssysteem op recente apparaten sowieso al rap. Het accuverbruik is ook merkbaar verbeterd, terwijl er ook een energiezuinige mode is toegevoegd. Deze mode is niet zo extreem als wat we bij verscheidene Androids zien, maar het is alsnog een vooruitgang. Doordat Apple nu standaard om een ontgrendelcode van zes tekens vraagt, is een iOS-apparaat in principe ook honderdmaal zo lastig te kraken.

Het multitask-overzicht heeft een nieuwe opmaak gekregen, waar ik persoonlijk niet kapot van ben. In sommige opzichten had ik liever het oude overzicht behouden. Ook het nieuwe lettertype San Francisco was erg wennen. Ik weet dat het lettertype beter te lezen is, maar dat maakt het nog niet per se mooier. Spring je van de ene naar de andere app via een link, dan kan je met een knop in de hoek linksboven weer makkelijk terug naar de vorige app en dat is erg fijn.

Dankzij App Thinning gaan gebruikers opslagruimte terugwinnen en dat is natuurlijk iets waar iedereen tevreden mee zal zijn. De proactieve functies van iOS zijn leuk en slim, maar toch ook nog aan de magere kant. Dat de zoekfunctie nu ook resultaten vanuit apps van derden kan krijgen is een mooie vooruitgang die de dienst een stuk praktischer maakt.

Apple’s keuze om adblockers voor Safari toe te staan blijft me verbazen, dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Het sluit wel aan bij de keuze om ook een News-app te introduceren, waarbij nieuwsberichten in een mooier jasje worden gegoten. Deze dienst is echter nog niet beschikbaar in het Nederlands en ook Apple Pay laat nog op zich wachten.

Kortom: ik ben blij met de iOS 9-update, die veel verbeteringen met zich meebrengt. Functioneel gezien zijn er geen grote vernieuwingen, maar een heel pak met kleine verbeteringen is net zo goed vooruitgang.
8.8
  • Meer vrije opslagruimte door App Thinning;
  • Lager accuverbruik en mode voor accubesparing;
  • Meer snelheid en veiligheid;
  • Slimmer toetsenbord op de iPad;
  • Drie vormen van multitasking op de iPad..
  • ..maar daar is nog ruimte voor verbetering;
  • Nog altijd geen gebruikersaccounts op iPad;
  • News en Apple Pay nog niet in Nederlands beschikbaar;