Wapens & Plasmids

Wapentuig


De enorme Drill van de Bouncers is nu dus ook door jou te gebruiken, en is een van de meest effectieve wapens in het spel. Door de Drill te upgraden zal deze steeds beter en effectiever worden, ook al heeft hij ook een groot nadeel: je hebt brandstof nodig, die redelijk snel op raakt. Gelukkig heb je een ruim aanbod aan andere wapens tot jouw beschikking, waaronder de Rivet Gun, een geweer dat pompnagels op je tegenstanders afvuurt. Daarnaast zijn er weer een shotgun en een machinegeweer aanwezig. Ook zul je later de beschikking krijgen over de Spear Gun, een wapen dat zoals de naam al doet vermoeden speren afvuurt naar je tegenstanders. De wapens uit het eerste deel komen geen van allen terug in de singleplayermode van BioShock 2, dus het is even wennen wat de beste wapens zijn voor welke tegenstanders.

Ook hebben alle wapens weer verschillende soorten munitie, zo heeft het machinegeweer anti-personeel, anti-pantser en normale munitie. De allerleukste alternatieve munitie is die van de Rivet Gun, de Trap Rivets. Door deze munitie op de grond of muren te schieten ontstaat er een soort landmijn, die een Splicer getrakteerd wordt op een flink pak schade. Tijdens het spel kun je via ‘Power to the People’-machines een upgrade krijgen voor een van je wapens, elk wapen heeft een drietal mogelijke upgrades, zoals bijvoorbeeld meer schade, of grotere magazijnen.


Plasmids


Een van de grootste veranderingen is het feit dat je nu een Plasmid en een wapen tegelijkertijd kunt hanteren. Je hoeft niet meer te wisselen tussen wapens en plasmids, maar kunt deze tegelijk gebruiken, wat enorm strategische mogelijkheden biedt.

De Plasmids zijn voor het grootste deel dezelfde als in het eerste deel, zo maken de Electro Bolt, Incinerate en Winter Blast weer hun opwachting, naast vernieuwde Plasmids als Hypnotize en Security Command. Deze voegen bepaalde Plasmids uit het eerste deel samen zodat je meer effect uit eenzelfde Plasmid kunt halen.

Een van de leukste Plasmids is de Cyclone Trap, deze is in BioShock 2 op te waarderen tot Plasmid Trap: door bijvoorbeeld Incinerate op de Cyclone Trap te gebruiken zullen vijanden niet alleen de lucht in worden geworpen, maar ook in brand vliegen. Zo kun je door Plasmids en wapens te combineren leuke effecten krijgen en zo specifieke vijanden sneller omleggen.

Het enige minpunt is in mijn ogen het gebrek aan uitdaging met de Plasmids, zo kun je ze af en toe gebruiken op plassen olie of water, of kapotte machines, maar verder is het puzzelniveau met Plasmids minimaal en dat is toch jammer gezien de verschillende soorten Plasmids die er beschikbaar zijn.


Tonics


Naast de Plasmids zijn ook de Tonics weer terug, deze kunnen je bepaalde bonussen geven, zoals het dragen van een extra medkit, of het hacken makkelijker maken. Er zijn een heleboel Tonics beschikbaar en je zult constant afwegingen moeten maken welke Tonics je bij je wilt hebben. Ga je voor bonussen zodat je meer munitie en andere items vindt en lagere prijzen krijgt bij de diverse automaten in het spel, of ga je voor bonussen voor je wapens? Ook je Plasmids kunnen bonussen krijgen door de Tonics, dus je moet echt afwegen welke speelstijl jij wilt hanteren voordat je de Tonics aanschaft en toepast.

Je kunt ook Tonics verdienen door met de camera vijanden te observeren. In tegenstelling tot het eerste deel, waar je alleen foto’s kon maken, zul je nu echt filmen en aan jou de taak om tijdens het filmen zoveel mogelijk schade toe te brengen met zoveel mogelijk verschillende wapens en Plasmids. Hoe meer variatie, hoe meer punten je verdient en hoe sneller je onderzoek gaat. Bij de meeste vijanden krijg je bij een volledig onderzoek een extra unieke Tonic die niet te koop is, maar alleen op deze wijze te verdienen is.


Multiplayer


Ben je na de singleplayermodus van ongeveer tien tot vijftien uur (afhankelijk van hoeveel je verkent) toe aan even iets anders, dan kun je de volledig nieuwe multiplayermodus proberen. Dit is een losstaand onderdeel en vindt plaats tijdens de val van Rapture, net voor de gebeurtenissen van het eerste deel.

Je kiest een van de acht verschillende Splicers, die allemaal een achtergrondverhaal hebben en gaat de strijd aan met anderen in levels die we kennen uit BioShock, zoals Arcadia en Neptunes Bounty, alleen zijn de omgevingen hier in iets betere staat.

Tijdens het spelen van een van de zeven gamemodi (Deathmatch, Team Deathmatch en een variant op Capture the Flag) verdien je ADAM, waarmee je in rang stijgt en de beschikking krijgt over meer wapens en Plasmids.