4min Devices

Review: Xerox WorkCentre 6515 multifunctional

Prestaties

We halen alle printers en multifunctionals die we testen door dezelfde testprocedure, zo ook de Xerox WorkCentre 6515. Die bestaat deels uit snelheidstests, maar we beoordelen uiteraard ook de kwaliteit. Om het eerste te meten, drukken we 4 pagina’s tekst af. Allereerst doen we dit met het apparaat in de diepste slaapstand, daarna als hij in idle staat. Vervolgens drukken we 10 pagina’s tekst dubbelzijdig af en sturen we een printjob van 4 pagina’s naar de printer die bestaat uit een mengeling van tekst, kleur, patronen en plaatjes. Tot slot leggen we een stapeltje van 8 enkelzijdige originelen in de ADF van de WorkCentre 6515 (waar er overigens maximaal 50 in passen) om te testen hoe snel hij dit inscant naar een aangesloten usb-stick. De Xerox WorkCentre zet bij alle snelheidstests goede scores neer. Hij is met name razendsnel uit de diepste slaapstand. Zelf claimt Xerox dat dit zo’n 27 seconden duurt. Bij onze tests lijkt hij het zelfs nog iets sneller te doen. In 33 seconden zijn de vier tekstafdrukken eruit.

Benchmark: Afdrukken 4 pagina's tekst vanuit diepste slaapstand

Benchmark: Afdrukken 4 pagina's tekst in idle-modus

De duplex unit van deze machine werkt eveneens uitstekend; in 35 seconden liggen de 5 dubbelzijdig bedrukte vellen in de uitvoertray. Als je veel originelen in moet scannen, is dit niet de beste keuze.

Benchmark: Afdrukken 10 pagina's duplex

Scannen via de ADF gaat niet overdreven snel, maar naar onze mening wel snel genoeg. Daarnaast is het wel een single-pass scanner, wat inhoudt dat beide zijden van een origineel tegelijkertijd gescand kunnen worden. Dat is in het segment van de WorkCentre 6515 zeker niet standaard.

Benchmark: Scannen via ADF 8 pagina's gemengd

Op de afdrukkwaliteit hebben we weinig tot niets aan te merken. Tekst komt er zoals je mag verwachten van een laserprinter gestoken scherp en diepzwart uit. De kleurenafdrukken zijn erg goed, al zijn de kleuren hier en daar wat oververzadigd. Hier kun je overigens iets aan doen met behulp van speciaal daarvoor geschikte tools. Dan het stroomverbruik. De 1,1 W die door Xerox zelf geclaimd wordt in spaarstand hebben we niet gehaald, maar 2,3W is ook zeker niet slecht. In idle, waarbij alles aan staat en hij klaar is om af te gaan drukken, meten we 24W, eveneens een prima score. Tijdens het afdrukken zien we pieken tot zo’n 900W, iets wat normaal is bij laserprinters.

img_20170109_155122

Tot slot de prijs per pagina. We hebben hiervoor simpelweg de prijs van de standaardcartridges gedeeld door het aantal pagina’s dat ermee afgedrukt kan worden volgens de fabrikanten. Om het overzichtelijk te houden, gebruiken we de prijs die wordt gehanteerd door 123inkt.nl. De opgaves van fabrikanten kloppen in het algemeen goed, omdat deze volgens een ISO-standaard zijn bepaald. De tijden dat iedereen maar wat kon roepen op dit punt, liggen gelukkig achter ons. Let wel, voor de TCO (Total Cost of Ownership) moet je hier ook nog de kosten voor het papier, het stroomverbruik en de aanschaf van de machine in meenemen. Op basis van de berekening die wij hanteren, komen we uit op 3,3 cent voor een pagina tekst. Dat is voor een apparaat in deze prijsklasse niet echt voordelig. Dit geldt nog wat sterker voor de kleurenafdrukken. Die zijn met ruim 19 cent ronduit prijzig. Ook hier wil Xerox kennelijk graag dat je nog net wat meer uitgeeft en voor de duurdere cartridges met hogere capaciteit gaat. Die zijn veel voordeliger. Hiermee kost een tekstafdruk maar 1,9 cent en een kleurenafdruk 13 cent.

Benchmark: Prijs per pagina zwart-wit

Benchmark: Prijs per pagina kleur