3min

Beheer

Xerox is bij de WorkCentre 6515 niet alleen druk geweest met het restylen van de buitenkant. Ook als je naar de beheeromgeving kijkt, is duidelijk dat men niet stil heeft gezeten. De embedded CentreWare-omgeving is volledig op de schop gegaan. Ook hier kun je twisten over de noodzaak uiteraard, maar het is wat ons betreft een goed teken dat Xerox meegaat met de tijd op dit vlak. Geen ouderwetse boomstructuur meer in het menu, maar een voor deze productgroep tamelijk gelikt ogende interface met klikbare iconen en een overzichtelijke structuur in het linkerpaneel. 1 De mogelijkheden die Xerox biedt op de WorkCentre 6515 zullen voor de omgevingen waarvoor hij bedoeld is (kleinere werkgroepen en kleinere ondernemingen) ruimschoots voldoende zijn. Handig is dat je tijdens het installeren van de machine via het bedieningspaneel al enkele zaken in kunt stellen die je waarschijnlijk regelmatig zal gebruiken. Zo kun je alvast de smtp-server invoeren voor het rechtstreeks scannen naar een e-mailadres. Ook kun je op dit punt al aangeven naar welke gedeelde map binnen het netwerk (op een server bijvoorbeeld) je wilt scannen. Dankzij het touchscreen is het invoeren van de gegevens net zo eenvoudig als dat zou zijn op een smartphone. Gebruik je de fax-functionaliteit, dan stel je ook dit tijdens de installatieprocedure in.

10

In het beheermenu kun je een en ander tot in behoorlijk wat detail instellen. Het is mogelijk om per gebruiker te volgen wie wat heeft afgedrukt en je kunt verschillende soorten accounts aanmaken. Die accounts kun je dan associëren met specifieke rechten. Zo kan niet iedereen zomaar alles doen en instellen op de machine. Je kunt verder ook beveiligd afdrukken instellen, waarbij je een pincode in moet voeren op de machine voordat je toegang hebt en een afdruktaak kunt starten. De interface op het bedieningspaneel bestaat uit apps zoals je die ook kent van mobiele apparaten. Dit is geen statische omgeving zoals je dat in de regel tegenkomt bij multifunctionals. Xerox biedt je de mogelijkheid om dit naar wens in te richten en te delen. Je kunt de volgorde bijvoorbeeld zelf bepalen, maar ook toepassingen verbergen.  Ben je niet tevreden met de apps die worden getoond op het beeldscherm van de multifunctional, dan kun je dit naar eigen wens aanpassen.

5

Interessant is verder dat er een hele pagina is gereserveerd voor onder andere de ondersteunde protocollen. In een oogopslag kun je hier zien welke er wel en niet actief zijn. De meeste zijn standaard actief, maar zaken zoals IPsec en LDAP logischerwijs niet, omdat die een toch niets ‘doen’ zonder dat er elders een ander apparaat is geconfigureerd. Een protocol zoals IPsec activeer je pas als je ook daadwerkelijk een VPN-tunnel op gaat zetten. Naast de mogelijkheden die de embedded webserver van de WorkCentre 6515 te bieden heeft, is het apparaat ook compatibel met externe software. De scanner kan gebruikt worden door software die overweg kan met TWAIN- en WIA-drivers bijvoorbeeld. Er zijn daarnaast ook nog de nodige pakketten verkrijgbaar waarmee je de printservices kunt beheren (YSoft SafeQ) of het gebruik tot in de puntjes kunt monitoren (Equitrac Office).