4min

Tags in dit artikel

, ,

Hardware en software

Huawei hanteert een iets andere strategie dan de concurrentie als het aankomt op schermen. Voor dit model heeft het bedrijf gekozen voor een scherm van 5,9 inch met een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels. Daarmee komt het gemiddeld aantal pixels per inch nog steeds ruim boven de 300 uit, het aantal wat een oog maximaal kan zien op een normale gebruiksafstand. Huawei doet dus niet mee aan de trend met QHD-resoluties. Op zich is dat ook niet echt nodig, behalve als je in wilt zetten op virtual reality. Huawei ontwerpt al enige jaren zelf zijn mobiele chips. Hiervoor heeft het een dochteronderneming opgezet met de naam HiSilicon, waar de zogenaamde Kirin-processors worden gemaakt. Dit zijn ARM-chips net zoals die van Qualcomm en Samsung. De afgelopen jaren hebben we gezien dat er vaak werd gekozen voor standaard ARM-ontwerpen, maar schoot Huawei meestal wat te kort in de grafische prestaties. Met deze nieuwe Kirin-processor, de Kirin 960, zou dat in elk geval een stuk beter moeten zijn. Huawei Mate 9 De Kirin 960 is een octacore processor met een quadcore Cortex-A73 gedeelte op een kloksnelheid van 2,4 GHz voor de echte brute rekenkracht. Daarnaast is er een quadcore Cortex-A53 gedeelte dat energiezuiniger is en op een kloksnelheid van maximaal 1,8 GHz draait. Voor de grafische rekenkracht heeft Huawei gekozen voor een octacore Mali-G71 MP8, waar in het verleden altijd werd gekozen voor een minder krachtig model. Dit alles gecombineerd met 64GB aan opslagcapaciteit en 4GB aan werkgeheugen zorgt ervoor dat het toestel zeer compleet is en het predicaat high-end zeker verdient. Tot slot kunnen we meldden dat Huawei heeft gekozen voor WiFi a/b/g/n/ac dual-band, Bluetooth 4,2 en een uitgebreid LTE-modem. Qua connectiemogelijkheden valt er niets te klagen. Ook is de Huawei Mate 9 een van de eerste toestellen die met Galileo overweg kan, de Europese navigatiesatellieten, de tegenhanger van GPS.

Software

EMUI is de skin die Huawei over Android heen legt om daar een eigen ervaring op te creëren. Het toestel draait in de basis op Android 7.0 Nougat en daarboven draait EMUI 5.0.
screenshot_20170126-112312 screenshot_20170126-112323 screenshot_20170126-112337
De afgelopen jaren is de EMUI-skin van Huawei steeds zwaarder en complexer geworden, waardoor de skin af en toe ook onstabiel was. Dat is ook Huawei niet ontgaan en bij de introductie van de Mate 9 werd dan ook EMUI 5.0 geïntroduceerd. In deze nieuwe versie heeft Huawei een flinke opruiming gehouden. De skin is een stuk lichter en slanker geworden. Ook Huawei blijft nu dichterbij de standaard Android-ervaring, zo worden ook de icoontjes van de standaard applicaties niet langer vervangen en heeft Huawei voor zijn launcher verschillende opties. Huawei stond erom bekend dezelfde aanpak als Apple te hanteren, waarbij er geen aparte applicatielijst is, maar alle icoontjes gewoon op de startschermen worden neergezet. Dat is nu een keuze geworden, bij het installeren van het toestel krijg je de vraag voorgeschoteld of je wel of geen gebruik wil maken van een applicatielijst. Via de instellingen-app kan je dit eventueel ook nog aanpassen in een later stadium. Dat zelfs Huawei er nu voor gekozen heeft dichter naar de standaard Android-ervaring te gaan is wat ons betreft een verstandige keuze. Onderscheiden is prima, maar het moet allemaal wel goed werkbaar en stabiel blijven. Voor gebruikers die groot fan zijn van de thema’s binnen EMUI is er goed nieuws. Die feature heeft Huawei niet geschrapt, wel een klein beetje beperkt. Zoals eerder vermeld worden de standaard iconen bijvoorbeeld niet meer aangepast. Zakelijk gebruik Huawei beschikt helaas niet over een echte enterprise service voor bedrijven, zoals Samsung Knox. Als werkgever kan je dus niet een Huawei-smartphone zomaar op afstand wissen. Hiervoor moet je een MDM gebruiken die samenwerkt met Android for Work, maar onze ervaring is dat dat nog het nodige te wensen over laat. Wel heeft Huawei aan de ondernemers en werknemers gedacht die zelf hun smartphone willen splitsen in persoonlijk en zakelijk gebruik. Zo is het mogelijk om twee aparte Android-installaties tegelijk naast elkaar te draaien op dit toestel. Je kan in de instellingen een zogenaamde Private Space aanmaken, wat neerkomt op een extra gebruiker met een eigen Android-installatie, waarbij alle bestanden gescheiden zijn. Als je het toestel in stand-by zet en weer ontgrendelt, bepaal je met je unlock pincode of met je vingerafdruk welke omgeving geladen moet worden. De standaard persoonlijke omgeving of toch de zakelijke omgeving. Je kiest simpelweg een andere vinger voor de zakelijke omgeving. Hierin installeer je dus ook alle apps opnieuw en stel je andere accounts in dan bij je persoonlijke omgeving. Doordat de Mate 9 ook als dualsim-versie is te verkrijgen kan je het prive en zakelijk verkeer volledig scheiden. Wat ons betreft een hele handige feature.