2min

Tags in dit artikel

,

Installatie en mogelijkheden

Het installeren van de Nanoleaf Aurora-panelen is een tamelijk omslachtige aangelegenheid. Je moet namelijk nogal wat plakstrips achterop de panelen plakken. Daarnaast moet je ook de connectors nog tussen de panelen bevestigen. Moeilijk is het echter zeker niet. De plakstrips zijn daarnaast van een uitstekende kwaliteit. Ook op behoorlijk grof glasvezelbehang (waar veel andere plakstrips niet hechten) zit alles na meer dan een maand nog uitstekend op zijn plaats. Voor je begint met installeren is het handig om de vorm die je wilt maken eerst even neer te leggen op de vloer. Dan zie je meteen of het ook wat is en – belangrijker – zie je ook of alles naar behoren werkt. Het zou jammer zijn als je een vorm op de muur aanbrengt en er vervolgens achterkomt dat een gedeelte van de panelen niet werkt. Daarnaast raden we je ook aan om een waterpas te gebruiken. Zeker als je negen panelen aan elkaar knoopt, kan een kleine afwijking bij de eerste uiteindelijk grote gevolgen hebben. Kijk ook zeker even op de speciale ‘Get started’-pagina van Nanoleaf. Die kun je bereiken via deze link.

De app

Nadat alles is geïnstalleerd, kun je aan de slag met de app, die er is voor Android en iOS. Hou er rekening mee dat je een account aan moet maken. Op het eerste gezicht is het wellicht niet duidelijk waarom dit is, omdat je geen toegang tot het systeem hebt van buiten je eigen netwerk. Ook bijvoorbeeld een schema dat je zelf aanmaakt wordt lokaal opgeslagen, niet in de cloud. Het lijkt erop dat het account voornamelijk is bedoeld voor de integratie met andere diensten (zie onderaan deze pagina).

De mogelijkheden binnen de app zijn erg uitgebreid. Je kunt per paneel een statische kleur toewijzen, maar ook voor allerlei verlopen gaan, waarvan je dan ook weer in kunt stellen of de overgangen ‘hard’ of ‘zacht’ moeten zijn. Standaard staan er al enkele in de app, maar je kunt er nog meer downloaden. Wil je liever zelf een scène aanmaken, dan kan dat ook. Heb je meerdere los van elkaar geïnstalleerde producten van Nanoleaf, dan hebben die alle hun eigen plekje in de app. Je kunt ze echter ook koppelen en dus tegelijk bedienen. De panelen kunnen 16,7 miljoen kleuren laten zien, het volledige RGB-spectrum. Volledig wit is overigens ook mogelijk. Handig als je de panelen op een plek wilt hangen waar je ook regelmatig zit te lezen bijvoorbeeld. Naast de app is er ook voorzien in de nodige integratie met diensten van derden. Hier komt zoals hierboven al aangegeven de Nanoleaf Cloud om de hoek kijken, waar je dus een account voor aan moet maken. De Nanoleaf Aurora is compatibel met Google Assistant (mits de taal van je telefoon Amerikaans Engels is), Alexa en Apple HomeKit. Daarnaast zijn er de nodige ‘recepten’ of applets te vinden op IFTTT, waarmee je bepaalde zaken kunt automatiseren.