3min

Tags in dit artikel

,

In de praktijk

Op papier ziet alles er in ieder geval erg goed uit bij de Nanoleaf Aurora. In de praktijk zijn we echter ook zeker te spreken over het systeem. De installatie gaat zoals aangegeven soepel en ook de app werkt lekker snel. Ook vinden we de stabiliteit van het systeem uitstekend. Het heeft eigenlijk geen enkele keer dienst geweigerd gedurende de twee maanden dat we het hebben getest. De app is alleen wel behoorlijk onoverzichtelijk, een opmerking die we ook ongevraagd van huisgenoten te horen kregen. Als je je weg eenmaal weet in de app, dan is het op zich prima te doen, maar dat duurt wel eventjes. Intuïtief zouden we het in ieder geval niet noemen. Over een onderdeel van de app zijn we echter wel zeer te spreken overigens. In de app wordt namelijk automatisch het door jou gemaakte patroon getoond. Je kunt dit schaalmodel draaien in de stand zoals hij in het echt ook staat en je kunt in- en uitzoomen. Dat laatste maakt het handiger om de individuele panelen te selecteren.

De panelen zelf geven het beloofde spectrum zo op het oog in ieder geval goed weer. Ook de verzadiging van de kleuren is indrukwekkend. Wil je bijvoorbeeld dieppaars of – tijdens Koningsdag – de Nederlandse vlag met diepblauw en dieprood, dan kunnen de panelen dit leveren. Wij waren ook blij verrast hoe bruikbaar de scènes zijn. Je verwacht wellicht dat een continu veranderende verlichting enorm afleidt. Bij ons hadden we hier weinig tot geen last van, ook al hangt het systeem naast de tv.

Hierboven kun je zien dat de uniformiteit van de panelen niet helemaal goed is. Let wel, het effect wordt versterkt door de gebruikte camera. In het echt is dit effect veel minder goed zichtbaar.

Er is echter ook wel iets aan te merken op de kwaliteit van de panelen. De weergave is namelijk niet volledig uniform. Dat wil zeggen, er is een verschil in helderheid te zien tussen verschillende delen van de panelen. Dit heeft ongetwijfeld te maken met hoe de panelen intern worden verlicht. Het is met name zichtbaar als je de helderheid opschroeft in donkere omstandigheden. Echt storend is het niet, maar het kan dus wel iets beter. Dat je geen extra hub nodig hebt die je dan weer ergens in de buurt van je router moet neerzetten, is handig. Doordat deze aan de een van de panelen van het systeem gekoppeld moet worden, voeg je ook een extra uitstulping toe aan het strakke design van de panelen. Op zich heeft Nanoleaf de Hub overigens wel prettig bescheiden gehouden wat ons betreft, echt fraai is het niet. Met wat creatief omgaan met de beschikbare ruimte, kun je Hub en kabel vaak wel redelijk onopvallend wegwerken. Wij hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om het onderste paneel vlak boven een kast te plaatsen.

Je vraagt je op dit punt wellicht af of een modulair systeem zoals de Nanoleaf Aurora een natuurlijke concurrent is van bijvoorbeeld Philips Hue-lampen. Wij zijn van mening dat dit niet het geval is. Waar Hue-lampen er echt zijn voor het verlichten van een ruimte, zien wij Aurora toch meer als een soort kunst voor aan de muur. Het straalt uiteraard ook licht af, maar een enkel paneel kan lang zo helder niet als bijvoorbeeld een Hue-lamp. Waar een Aurora-paneel maximaal 100 lumen kan leveren, gaan Hue-lampen tot maximaal 800 lumen. Doordat je er minimaal negen van bij elkaar hebt, komt er in totaal nog wel degelijk behoorlijk wat licht van het systeem af. Meer dan ondersteunend is het wat ons betreft echter niet, al was het maar omdat het licht standaard de kamer in komt en je het dan helemaal niet zo fel wilt hebben. Al met al kunnen beide systemen prima naast elkaar bestaan in een enkel huis wat ons betreft.