2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Overklokken van de HD6990

Natuurlijk is er voor de HD6990 de optie om de videokaart door middel van een schakelaar van BIOS te laten wisselen, wat 50 MHz kloksnelheid oplevert, maar er mag geen twijfel over bestaan dat de videokaart wel verder op zijn staart getrapt kan worden.

Met deze instelling startten wij MSI’s AfterBurner op en gingen we aan de slag met de HD6990. Het voltage van de videokaart zetten we gelijk op het maximum dat in AfterBurner is ingebouwd, namelijk 1,250 Volt. We plaatsten daarnaast nog een 12 CM-ventilator tegen de blower van de videokaart aan om voor wat extra koeling te zorgen. De rotatiesnelheid van de blower zetten we zoals altijd volledig open. Natuurlijk maakt de blower in dat geval een weerzinwekkende herrie, zoals we gewend zijn van dit soort koeloplossingen.



Standaard draaien de grafische kernen in de HD6990 dus op een snelheid van 830 MHz. Het geheugen doet haar werk op een snelheid van 1250 MHz, wat effectief neerkomt op maar liefst 5000 MHz.

In eerste instantie verhogen we slechts de snelheid van de grafische kernen en gaan we op zoek naar de limiet. We ondervonden dat de videokaart bij snelheden hoger dan grofweg 980 MHz tegen problemen aan begon te hikken, dus we hielden het voorlopig even op deze kloksnelheid.

Vervolgens gingen we aan de slag met het geheugen, dat standaard op 1250 MHz. draait. Het geheugen kon makkelijk opgeschroefd worden naar een snelheid van 1400 MHz, maar we merkten dat het verschil met 50 MHz lager niet positief was, dus we gingen vanuit de 1400 MHz terugklokken en kwamen tot een optimale snelheid van 1375 MHz.



We klokten de grafische kernen nog net wat verder door en legden de benchmarks af met de cores op een snelheid van 982 MHz en het geheugen dus op 1375 MHz.

We hebben de grens van 1 GHz dus niet weten te behalen met deze videokaart, maar de verwachting is dat met een betere koeling nog wel het één en ander te winnen is. Mogelijk weten de fabrikanten van videokaarten een betere koeling te creëren waardoor de HD6990 over deze magische grens getild kan worden.

De videokaart werd tijdens de stabiliteitstesten met de Multi-core-versie van Kombustor het warmste, we noteerden een maximale temperatuur van 86 graden Celsius, wat toch wel erg warm is.