2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Conclusie

De HD6990 is niet de snelste dubbele GPU-oplossing die er op het moment bestaat. Die eer blijft vooralsnog aan een SLI-oplossing van de GTX580. De HD6990 is echter wél de snelste enkele videokaart die er op het moment te koop is. Daarnaast is de HD6990 met zijn prijs van ongeveer 570 euro duidelijk goedkoper dan een SLI-oplossing van de GTX580, wat je minimaal 750 euro zal kosten.

Het overklokpotentieel van deze videokaart lijkt ook aardig in orde. Hoewel we de magische 1 GHz. grens niet weten te bereiken zal dit met een betere koeloplossing (van derden) waarschijnlijk wel tot de mogelijkheden behoren. Echter is ook ons behaalde resultaat zeker niet mis.

Het enige wat echt een nadeel is aan deze videokaart is dat de temperaturen hoog op kunnen lopen, wat natuurlijk niet goed is voor de aanwezige hardware. Door de koelingsoplossing wordt daarnaast ook een groot deel van de hitte terug de kast in geblazen. Hopelijk werkt de koeling van andere fabrikanten beter. We willen de HD6990 hier nu niet op afrekenen maar liever een kaart van een andere fabrikant testen, welke ontdaan is van de referentie-koeling.

Natuurlijk blijft 570 euro bijzonder veel geld voor een videokaart, maar deze kaart is natuurlijk ook niet bedoeld voor iedereen. AMD ontwikkelde deze kaart om de Performance-kroon opnieuw te bemachtigen en het moge duidelijk wezen dat deze videokaart, mits we alleen opstellingen met een enkele videokaart meenemen, op het moment de absolute top is.
10.0
  • Goede prijs/prestatieverhouding;
  • Degelijk overklok-resultaat;
  • Switch voor factory-overklok van kaart voor extra prestaties.
  • Koeling is luidruchtig en niet voldoende;
  • Grootverbruiker wat betreft stroomgebruik;
  • Ontzettend lang, past niet in elke kast.