2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Verpakking en uiterlijk

Verpakking

Wat betreft de verpakking zijn we gauw klaar. We ontvingen deze videokaart van AMD zelf, in plaats van een partij als MSI of Asus. Dit houdt in dat we een kaart ontvingen welke niet in deze vorm in de winkels zal belanden. Er worden zodoende ook geen mooie doos danwel accessoires met deze videokaart meegeleverd.

Wil je graag weten wat verkopende partijen meeleveren met de HD6990? Ik raad je aan om even de videokaart op te zoeken op de website van de desbetreffende fabrikant, normaal gezien staat hier vermeld welke accessoires meegeleverd worden.



Uiterlijk

Het eerste wat ongetwijfeld zal opvallen aan de HD6990 is zijn ontzagwekkende omvang. Met een lengte van meer dan 30 centimeter zal de HD6990 ook lang niet in elke behuizing passen.

Zoals opgemerkt beschikken wij over de referentiekaart van AMD zelf, welke voorzien is van een zwarte behuizing met rode accenten. In het midden van de bovenkant van de kaart bevindt zich een blower die lucht zowel naar de linker- als rechterkant blaast. Aan beide kanten zit een zogenaamd Vapor-Chamber-koelblok. Logischerwijs zitten hier ook beide grafische kernen. Een nadeel van dit systeem is uiteraard dat de warme lucht van de rechtse kern terug in de kast wordt geblazen, terwijl het tegenwoordig vrij gebruikelijk is dat de warme lucht de kast uit wordt geblazen. Dit systeem zal echter niet voldoende geweest zijn wat betreft de koeling van de HD6990, daar één van de twee kernen het zou moeten doen met de lucht die al is opgewarmd door de andere kern.

De HD6990 is voorzien van twee PCI PEG 8-poorten voor de stroomvoorziening. Aan de voorkant vinden we naast deze twee aansluitingen ook nog een klein schakelaartje waarmee de HD6990 naar de tweede BIOS-chip switcht, waardoor er wat extra kracht aan de kaart wordt gegeven. De grafische kernen draaien in dat geval niet op een standaardsnelheid van 830 MHz, maar op 880 MHz, wat toch al aardig wat extra prestaties zal opleveren.

Aan de bracket-kant vinden we een vijftal aansluitingen voor video-output. Het betreft hier één DVI-poort en maar liefst vier Mini DisplayPort-aansluitingen.



AMD HD6990
GPU-klokfrequentie 830 MHz. (schakelaar naar 880 MHz. aanwezig)
Shader-klokfrequentie 1660 MHz.
Geheugen-klokfrequentie 1250 MHz. GDDR5 (5000 MHz. effectief)
Geheugenbus 256-bits
Geheugengrootte 4096 MB
Productieproces 40nm
Stream Processing Units 3072
Texture Units 192
Voeding 2x PEG 8pin
Interne aansluiting PCI-e x16 2.1
Externe aansluitingen 1x DVI-I, 4x Mini-DisplayPort
Lengte 30,6 centimeter
Kijk op de officiële site voor de volledige specificaties