Intern en prestaties

Samsung heeft voor de Galaxy Tab S3 voor zowel de wifi-only-variant als de versie met wifi en LTE gekozen voor chips uit de fabrieken van Qualcomm, namelijk de Snapdragon 820. Dat is niet de nieuwste mobiele SoC meer, maar gezien de launch in februari tijdens MWC wel een voor de hand liggende. De Snapdragon 835 werd pas later bij de Galaxy S8 op de markt gebracht. Wel opvallend is dat er niet is gekozen voor een Exynos-chip uit de eigen fabrieken. De Tab S2 had nog wel een dergelijke chip onder de motorkap liggen. De Galaxy Tab S3 wordt geleverd met 32 GB interne opslagcapaciteit en de mogelijkheid om dit nog met maximaal 256 GB uit te breiden. Samsung ondersteunt Adoptable Storage standaard niet, dus je kunt de capaciteit van het microsd-kaartje niet adresseren als interne opslag. De SoC wordt verder nog ondersteund door 4 GB werkgeheugen. De Snapdragon 820 is snel genoeg voor wat je met een Android-tablet dagelijks doet. Ook de zwaarste Android-games kan de GPU prima aan. We hebben uiteraard ook enkele benchmarks gedraaid op de Tab S3, waarvan de accuduur wat ons betreft de belangrijkste is. Daar komen we later op terug. Allereerst hebben we namelijk PCMark gedraaid, een benchmark waarmee het systeem als geheel wordt getest. Hier zet de Galaxy Tab S3 een totaalscore neer van bijna 5500 punten. Dat is wat je mag verwachten. In de lijst met scores in de app, scoort hij globaal hetzelfde als andere apparaten met een Snapdragon 820.

Voor de grafische prestaties gebruiken we 3DMark, waarbij we hebben gekozen voor Sling Shot Extreme. Daar komt een score uitrollen van bijna 2600 punten. Wederom een score die past bij de gebruikte chip, op basis van wat we in de lijst in de app zelf zien. Je kunt de prestaties globaal vergelijken met die van de A9X-chip in de iPad Pro 9.7 (niet de nieuwste).

Zoals gezegd vinden we accuduur de belangrijkste test van allemaal. Hier doet de Galaxy Tab S3 het uitstekend. Hij houdt het bij het draaien van de PCMark-benchmark in een loop 485 minuten vol, oftewel ruim 8 uur. Daar is niets mis mee.