Sense 3.0

Sense 3.0


Op de Sensation vinden wij de nieuwste versie van HTC’s eigen Sense interface. Momenteel is de Sensation de enige smartphone die op de Nederlandse markt is verschenen met daarop Sense 3.0. De Sensation is echter niet de enige telefoon waarop Sense 3.0 te vinden is. Zo is ook de EVO 3D inmiddels op de markt en zullen er meer nieuwe toestellen beschikken over deze nieuwe versie. Oudere modellen die al op de markt zijn verschenen krijgen jammer genoeg geen upgrade naar Sense 3.0 en zullen het moeten blijven doen met versie 2.2 of eerder.

In versie 3.0 vinden we verschillende vernieuwingen. Een van de grootste vernieuwingen vinden wij in het lockscreen. Het lockscreen is namelijk flink onder handen genomen en is een stuk geavanceerder en uitgebreider dan zijn voorganger was.Het ontgrendelen gaat nu bijvoorbeeld niet meer met het naar beneden schuiven van de gekromde balk. Deze balk heeft namelijk plaats moeten maken voor de activation ring. Deze activation ring dien je nu omhoog te schuiven om zo het scherm te ontgrendelen. Daarnaast heeft de ring nog een andere functie. Op het lockscreen vind je namelijk nu de pictogrammen van vier applicaties die kunnen worden geactiveerd wanneer je dit pictogram naar de ring sleept en deze hierin plaatst. Welke deze vier applicaties zijn kan de gebruiker naar eigen inzicht instellen.

Daarnaast zijn er ook grote stappen gemaakt wanneer je kijkt naar de interactiviteit van het lockscreen. Het is nu namelijk mogelijk om te kiezen uit vier verschillende lockscreens. Zo is er de keuze uit een Standaard ‘kaal’ scherm, Fotoalbum, Friendstream, Weer, Koersinformatie en Klok. Elk lockscreen heeft zijn eigen kenmerk. Zo zie je bij Friendstream bijvoorbeeld de laatste updates uit je social netwerken voorbij komen en biedt de Koersinformatie de laatste standen van de beurzen.Wanneer je het scherm ontgrendeld zal je belanden op de normale schermen zoals we die van Android kennen. Echter is het in Sense 3.0 mogelijk om door te blijven scrollen in de homescreens. Er is nu geen begin en einde meer en krijg je als je bij scherm 7 verder scrollt gewoon weer scherm 1 voor je neus. Wanneer je zelfs een goede zwengel aan het homescreen geeft krijg je de schermen te zien in een soort carrousel.

HTC heeft ook aandacht besteedt aan de Swype invoermethode. Swype is niet standaard geïnstalleerd op de telefoon maar HTC heeft wel goed gekeken naar deze invoermethode. Het is namelijk sinds Sense 3.0 mogelijk om tekst in te voeren op de manier die we kennen van Swype. HTC noemt deze functionaliteit echter "Trace" en de software herkent de woorden door middel van een lijn die de gebruiker trekt over de letters. Precies zoals we dit dus kennen van Swype. Desgewenst kan deze functie aan of uit gezet worden.Daarnaast heeft de notificationbar voortaan twee tabbladen waarin je het tabblad Meldingen en Snel instellen vind. Meldingen kennen we al uit voorgaande versies maar Snel instellen is nieuw. In dit tabblad kan je verschillende zaken zoals WiFi, GPS en Bluetooth snel aan en uitzetten. Daarnaast is ook HTC Watch in Sense 3.0 verwerkt. Deze muziek en video service zal echter pas later in gebruik kunnen worden genomen. Dit zal waarschijnlijk in juli gaan gebeuren.