3min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

Het is inmiddels al weer even geleden dat Apple de nieuwe MacBook Pro-lijn introduceerde, maar het bedrijf stuurde pas onlangs verschillende producten uit de nieuwste reeks uit om van een review te voorzien. Wij ontvingen van Apple de MacBook Pro met een schermdiagonaal van 15 inch. Intern vinden we een Intel Core i7 welke op 2,2 GHz geklokt is, in combinatie met 4 GB aan werkgeheugen en een harde schijf van 750 GB welke op 5400 toeren per minuut.



Wijzigingen

Voorgaande aan de introductie van de huidige MacBook Pro’s gingen de wildste geruchten de ronde. Zo zou Apple de laptops voorzien van een hybride schijf met zowel conventioneel- als SSD-geheugen, waardoor OS X sneller zou kunnen opstarten en ook programma’s sneller geladen worden. Ook zou de SuperDrive verwijderd worden omdat optische media niet meer van deze tijd zijn, naast de besparing van ruimte. Beide geruchten bleken achteraf geen werkelijkheid te worden.

Wellicht dat we wel zo’n hybride schijf kunnen verwachten bij een volgende reeks, tenzij Apple dan al volledig overstapt op het gebruik van SSD-geheugen voor de opslag van data. Natuurlijk is het nu wel mogelijk om zelf een SSD-schijf in te laten bouwen bij aanschaf, maar dit gebeurt wel tegen een meerprijs. In Apple Store kan je zelf een systeem samenstellen, de prijzen van een SSD-schijf variëren hier van 100 euro extra voor een SSD-schijf van 128 GB, tot 1100 euro voor een SSD-schijf met 512 GB opslagruimte. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een SSD-schijf in je MacBook Pro te plaatsen, maar gezien de bouw van het product is dit minder eenvoudig dan bij de meeste laptops.

Andere hardnekkige geruchten betroffen de invoering van de Sandy Bridge-processoren van Intel en een nieuwe interface genaamd LightPeak. Beide geruchten werden ook werkelijk waarheid, al werd LightPeak direct omgedoopt tot ThunderBolt. Deze nieuwe interface gaat de concurrentie aan met USB 3.0. Het grote voordeel van ThunderBolt is dat men niet alleen harde schijven en andere vertrouwde randapparatuur kan aansluiten, ook het aansluiten van beeldschermen en netwerkkabels kan via deze interface, tegen een snelheid van 10 Gb/s. Een ander voordeel is dat dit ook tegelijkertijd kan, zelfs op één poort. Het is mogelijk om maar liefst zes ThunderBolt-apparaten op één poort aan te sluiten.



Met de MacBook Pro’s van begin 2011 introduceerde Apple tevens FaceTime HD. Met deze applicatie kan men in 720p-resolutie videobellen met andere FaceTime-gebruikers, wat dus ook iPod Touch- of iPhone 4-bezitters kunnen zijn. De camera is qua hardware echter ongewijzigd, maar dit bleek ook niet nodig om een HD-resolutie te waarborgen. De toegestane resolutie is dankzij de aanwezigheid van een betere processor namelijk simpelweg verhoogd.

Een laatste grote verandering vinden we tevens aan de binnenkant van de laptops. Voor het grafische werk was Apple tot voor kort afhankelijk van krachtbronnen afkomstig van nVidia. Om onduidelijke redenen is er echter voor gekozen om nVidia in te ruilen voor concurrent AMD. Zodoende vinden we in de MacBook Pro’s niet langer nVidia GeForce-, maar AMD Radeon-GPU’s.

De Macbook Pro welke wij ontvingen kost kaal maar liefst 2.149 euro. Er zijn goedkopere varianten te verkrijgen in de online Apple Store, of natuurlijk je lokale Apple-dealer.

Specificaties

Model
Merk Apple
Type MacBook Pro 15"
Processor
Processortype Intel Core i7 2720QM
Kloksnelheid processor 2,2 GHz
Aantal cores 4
Aantal threads 8
Opslag
Harde schijf 750 GB
Toerental harde schijf 5400 RPM
RAM 4 GB
Software
Besturingssysteem Mac OS X Snow Leopard (10.6.8)
Meegeleverde software
  • FaceTime HD
  • Mac App Store
  • iTunes
  • Safari
  • iLife ’11
  • Time Machine
Connectiviteit
Aantal USB-poorten 2
Aantal eSata-poorten
Uitbreidingsslots
Aantal Firewire-poorten 1
WiFi 802.11 a/b/g/n
Video-output Mini DisplayPort
Audio-output Ja
Bluetooth 2.1
Aantal ThunderBolt-poorten 1
Scherm
Resolutie 1440×900
Videokaart Intel HD Graphics & AMD Radeon Mobility HD6750
Schermgrootte 15 inch
Schermtype Breedbeeldscherm met glanzende toplaag (andere opties tegen meerprijs)
Fysieke eigenschappen
Afmetingen 2,41 x 36,4 x 24,9 (HxBxD in cm.)
Gewicht 2,54 kg (incl. batterij)
Verkrijgbare kleuren Aluminium