5min

Tags in dit artikel

, , ,

Bouwkwaliteit, doelgroep en gebruik

Bouwkwaliteit

Zoals we van Apple gewend zijn, is de bouwkwaliteit van het product dit in orde. We spreken dan voornamelijk over de afwerking van de behuizing. Het geheel voelt erg stevig aan en hoewel de standaard vrij soepel is, is er weinig tot geen speling te voelen in het gehele systeem.



We moeten wel opmerken dat de iMac vrij warm kan worden. Onder normaal gebruik mag het geen naam hebben, het systeem wordt dan gewoon warm, maar men zit dan toch zelden met de handen aan het scherm. Onder intensief gebruik, bijvoorbeeld gedurende het spelen van een game, wordt het scherm aan de achterkant vrij heet. Niet zo heet dat je je hand niet op de behuizing kan houden, maar het is toch warmer dan je zou wensen. Bij metingen lezen we temperaturen van ongeveer 49 graden Celsius af, als we de temperatuur van de achterkant van de behuizing meten. Het systeem was bij deze meting gedurende een half uur volledig belast door middel van een commando in vier Terminal-schermen, één per core.

Voor het vervangen van onderdelen van producten hoef je niet bij Apple aan te komen, dat is al enige tijd bekend. Bij de iMac geldt dit gegeven ook. Onder het scherm vinden we een klepje dat door middel van drie kruiskopschroeven vast zit, waarmee men bij het geheugen van de iMac kan. Het gaat hier om hetzelfde geheugen als men in laptops plaatst, oftewel SODIMM-geheugen. Voor het vervangen van bijvoorbeeld een harde schijf, moet het beeldscherm uit de behuizing worden getild. Gelukkig zijn er uitgebreide handleidingen te vinden, maar handig is dit absoluut niet. Voor de meeste mensen zou het voldoende zijn geweest om in staat te zijn om het geheugen en de harde schijf te kunnen vervangen, nu is slechts één van beiden mogelijk.

Doelgroep

Natuurlijk is de prijs die Apple rekent voor een iMac niet voor de poes. Met een prijskaartje van minimaal 1149 euro is deze nou eenmaal hoger dan gemiddeld, maar voor dat geld krijgt men natuurlijk ook niet het minste systeem. Zoals eerder gemeld is het IPS-paneel alleen al vrij kostbaar, terwijl er ook een volledig systeem in de behuizing zit verwerkt. Voor deze prijs krijg je dus een volledig afgemeten systeem en heb je er in principe de komende jaren geen omkijken meer naar.

Maar voor wie is de iMac nou eigenlijk bedoeld? Natuurlijk zijn er alvast voldoende mensen die het design van het systeem erg op prijs stellen. In welke huiskamer zou een iMac nou niet als pronkstuk gelden? Maar velen betalen niet slechts voor het design.

Zoals aangegeven is de iMac geen systeem dat veel aanpassingen mogelijk maakt, alleen het geheugen kan vervangen worden zonder al te veel schroefwerk. Dit is in mijn ogen zowel een zegening als een vloek. Gezien het interne ontwerp van de iMac is het verstandiger dat niet elke gebruiker zomaar kan infiltreren, maar voor de gemiddelde fanatiekeling is het natuurlijk wel spijtig dat bijvoorbeeld de harde schijf niet op eenvoudige wijze vervangen kan worden. Voor deze mensen lijkt een iMac dan ook geen goede optie, tenzij je natuurlijk écht naar een nieuwe uitdaging op zoek bent. Bijvoorbeeld, om de binnenkant van de iMac te kunnen aanschouwen moet het scherm uit de behuizing worden gelicht door middel van zuignappen. Dat is natuurlijk andere koek!

Voor een overstap naar Mac OS X is de iMac natuurlijk zeer geschikt aangezien deze een rijke ervaring van OS X biedt, al is het allicht een grote investering. Wellicht is een Mac mini om die reden dan ook een interessantere en veiligere optie, gezien de veel lagere prijs. Mocht het dan echter zo bevallen dat een iMac alsnog in aanmerking komt, dan is het samen natuurlijk alsnog een hoger bedrag, al is de extra aanschaf van een iMac natuurlijk helemaal niet verplicht.

Uit ervaring in persoonlijke kringen blijkt overigens ook dat Apple-systemen, waaronder ook iMac’s, wat beter bestand zijn tegen de tand des tijds. Mac OS X blijkt minder van de hardware te vragen dan Windows, waardoor ook op langere termijn de snelheid van een OS X-systeem op orde blijft. Dit betekent minder ergernissen, minder her-installaties en een langere periode van bruikbaarheid. Voornamelijk het laatste kan uiteindelijk zelfs nog kostenbesparend werken. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat een bepaalde gebruiker elke twee jaar een nieuw Windows-systeem nodig heeft, terwijl diezelfde gebruiker misschien wel drie jaar of langer kan doen met een iMac, waardoor hij uiteindelijk wellicht zelfs goedkoper uitkomt. De prijs is in het begin dus schrikken, maar kan achteraf nog wel eens meevallen. Dat is van tevoren echter wat moeilijk voor te stellen.



Gebruik

Apple heeft onlangs versie 10.6.8 van Mac OS X uitgebracht. De vernieuwingen zijn voornamelijk onder de motorkap terug te vinden. De echte wijzigingen hoeven we pas met OS X Lion te verwachten. Dat besturingssysteem zal vele vernieuwingen met zich meebrengen en naar grote waarschijnlijkheid ook de laatste grote update van OS X zijn. Wat Apple na OS X zal doen met het besturingssysteem is onduidelijk. Wanneer Mac OS X Lion is uitgebracht, kan je op Techzine natuurlijk een artikel terugvinden waarin de grote veranderingen aandacht zullen krijgen.

Net als met de onlangs behandelde MacBook Pro levert Apple ook bij dit systeem wel een nieuwe versie van FaceTime mee, namelijk FaceTime HD. Dankzij een ‘betere’ camera kan men nu videobellen in HD, met een resolutie van 720p. De gebruikte lens blijkt echter gewoon dezelfde, maar de maximale resolutie is opgehoogd naar deze resolutie, omdat de processor dit nu wel aan kan, waar dit eerder niet vloeiend zou gaan. Een mooi aspect van FaceTime is dat een andere gebruiker niet per se online moet zijn om gebeld te kunnen worden. Natuurlijk moet een beschikbaar systeem wel gewoon aanstaan, natuurlijk. Door een mail-adres in te geven kan een andere FaceTime-gebruiker worden opgeroepen. Van deze oproep zal ongeacht het programma draait een melding worden weergegeven dat er gebeld wordt, daarnaast wordt de webcam ook alvast ingeschakeld. Vanuit dit scherm kan de oproep opgenomen of genegeerd worden. Het ophogen van de resolutie is goed merkbaar bij videogesprekken, het beeld is duidelijk scherper te noemen.