4min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Chromebook en de Specificaties

Zoals op de vorige pagina al aangegeven, hebben wij de 3G-versie ontvangen van de Samsung Chromebook (Samsung XE500C21-H01NL 3G) en deze aan een review onderworpen. Wij ontvingen van Samsung een prachtige, lichtgrijze doos met voorop een Chromebook afgebeeld. Als we de doos openen, vinden we daarin de Chromebook, de adapter en een zakje met enkele boekjes terug. De Chromebook is stevig verpakt in schuim en zit ook nog in een hoesje verpakt. De verpakking van Samsung is prima, op de zijkanten van de doos vinden we nog wat Samsung-logo’s en op de achterkant wederom een afbeelding van de Chromebook. Verder geen specificaties of andere informatie.Uiterlijk

Als we dan naar het uiterlijk gaan kijken van de Chromebook, dan vallen een aantal zaken op. De bovenkant van de laptop is hoogglans wit terwijl de rest ervan matzwart is. Verder vinden we weinig aansluitmogelijkheden en heeft Google gekozen voor een andere toetsenbordindeling dan we gewend zijn. Het is weliswaar een QWERTY-toetsenbord, maar de F1- tot en met F12-toetsen en de capslocktoets zijn vervangen door andere toetsen.

Toetsenbord

Zo vinden we in plaats van F1 tot en met F12 de volgende toetsen op het toetsenbord: vorige, volgende, verversen, volledig scherm, venster schakelen, helderheid verlagen, helderheid verhogen, mute, volume zachter, volume harder en de powerknop. In plaats van de capslocktoets is er gekozen voor een zoekknop. Later meer over deze toetsen. Het toetsenbord is een zogenaamd chiclettoetsenbord, waarbij de toetsen net iets hoger liggen. Iets wat erg prettig typt. Hierover hebben we dan ook zeker geen klachten. Hoewel het bij dit toetsenbord best mogelijk is dat er wat vuil tussen de toetsen gaat zitten, is het wel een enorm makkelijk toetsenbord om schoon te maken. Een goede keuze dus van Samsung.Touchpad

Iets anders wat opvalt is de zeer grote touchpad in verhouding tot de Chromebook. De touchpad heeft geen losse ‘linker’ en ‘rechter’ muisknop. Met één vinger drukken is de linkermuisknop en met twee vingers tegelijk gebruik je de rechtermuisknop. Iets wat simpelweg een kwestie van wennen is, maar wel gewoon goed werkt. Ook kan men scrollen over een pagina door met twee vingers naar beneden te bewegen over het touchpad. Als je de Chromebook voor het eerst gebruikt, krijg je een pagina te zien hoe de touchpad werkt.

Bezel

Zoals gezegd is de bovenkant van de laptop hoogglans wit en de rest matzwart gekleurd. Het enige wat hier nog van afwijkt is de bezel rond het scherm. Deze is namelijk hoogglans zwart, maar gelukkig niet vingervlekgevoelig. Zowel de laptop als het scherm voelen vrij stevig en solide aan, al lijkt het erop dat er in de bezel van het scherm aan de linker- en rechterzijde halverwege een holle ruimte is, waardoor deze op die punten wat fragiel lijkt. Gezien je de Chromebook daar vrij weinig zal vasthouden en dit niet snel voor problemen zal zorgen, kunnen we dit niet zien als een groot minpunt.Aansluitingen

Als we rondom de Chromebook gaan kijken naar wat voor aansluitingen en mogelijkheden er zijn, dan komen we al snel tot de conclusie dat deze zeer beperkt zijn. Aan de linkerkant vinden we de aansluiting voor de stroomadapter, met daarnaast een klepje waarachter een mini-VGA-aansluiting en een USB 2.0-poort verborgen zit. Daarnaast vinden we tot slot één aansluiting voor zowel een hoofdtelefoon als een microfooon.

Aan de voorkant van de Chromebook is een SD-slot te vinden waar verschillende geheugenkaartjes in kunnen worden gestopt. Aan de rechterzijde vinden we vervolgens wederom een klepje. Hierachter bevindt zich een knopje om de Chromebook in developermodus te plaatsen en een slot voor de simkaart. Tot slot vinden we nog een USB 2.0-poort die zich niet achter klepje bevindt. Hier kan eventueel een muis op worden aangesloten of een USB-stick. Aan de achterzijde van de laptop is geen enkele aansluiting te vinden.

Specificaties

Tot slot nogmaals alle specificaties op een rij:
Model
Merk Samsung
Type XE500C21-H01NL 3G Chromebook
Processor
Processortype Intel Atom N570
Kloksnelheid processor 1,66 GHz
Aantal cores 2
Aantal threads 2
Opslag
SSD 16 GB
RAM 2 GB
Software
Besturingssysteem Chrome OS (versie: 12.0.742.130)
Connectiviteit
Aantal USB-poorten 2
Aantal eSata-poorten
Uitbreidingsslots
Aantal Firewirepoorten
WiFi 802.11 a/b/g/n
Video-output Mini VGA
Audio-output Ja
Bluetooth
Scherm
Resolutie 1280 x 800
Videokaart Intel GMA 3150
Schermgrootte 12,1 inch
Schermtype WXGA TFT-LCD
Fysieke eigenschappen
Afmetingen 2 x 29,4 x 22 (HxBxD in cm)
Gewicht 1,3 kg (incl. batterij)
Verkrijgbare kleuren Wit/Zwart


Al met al heeft Samsung een prima laptop afgeleverd, die degelijk in elkaar zit. Het belangrijkste en meest onderscheidende aan deze laptop is natuurlijk het feit dat er Chrome OS op staat. Hoe deze software in elkaar zit, hoe het werkt en hoe deze presteert in combinatie met de hardware gaan we nu vertellen.